Πληθωρισμός: Οι προβληματισμοί στην αγορά για το «καλάθι της νοικοκυράς» – Ξεκινούν οι επαφές του υπ. Ανάπτυξης

Το άλμα του πληθωρισμού στο 12% που ανακοινώθηκε προχθές αν μη τι άλλο έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο και αναζητούν τρόπους προκειμένου να τον φρενάρουν ή τουλάχιστον να τον επιβραδύνουν σημαντικά.

Ήδη χθες το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με τις κατηγορίες προϊόντων, (το λεγόμενο «καλάθι» της νοικοκυράς) για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, βάσει των οποίων τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να περιλάβουν σε αυτή μία σειρά αγαθών τα οποία και θα απαρτίζουν μία ιδιότυπη κατηγορία η οποία θα έχει τον χαρακτήρα τιμαρίθμου.

Ο εν λόγω τιμάριθμος θα ανακοινώνεται – παρακολουθείται μέσα από μία συγκριμένη πλατφόρμα. Βέβαια υπάρχουν αρκετές ενστάσεις και αυτό διότι δεν είναι σαφές ποια προϊόντα θα περιλαμβάνονται και βέβαια τι είδους βαρύτητα θα έχουν.

Οι προβληματισμοί

Πάντως αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία απολύτως δημόσια διαφοροποίηση, εντούτοις γκρίνια υπάρχει στο λιανεμπόριο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι το σύστημα αυτό δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα λειτουργήσει και βέβαια δεν είναι σαφές αν είναι συμβατό ή όχι με τους κανόνες του ανταγωνισμού. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα αν έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φέρει αποτελέσματα και αυτό διότι οι κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει το σύστημα.

Ανεξάρτητοι μάλιστα παράγοντες αναφέρουν ότι το πιο ορθόδοξο θα ήταν η λίστα να είναι ομοιόμορφη και σε αυτή να περιέχονται τα προϊόντα που έχει τις περισσότερες πωλήσεις και ως εκ τούτου και αξιόπιστη θα ήταν και δεν θα λειτουργούσε εις βάρος του ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκινάει σήμερα σειρά επαφών με φορείς και εκπροσώπους τα αγοράς προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού τρόπου συγκράτησης των τιμών. Η αρχή θα γίνει το πρωί με την τηλεδιάσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους του ΣΕΒ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες επαφές.

Έρχεται η ΚΥΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι μεθαύριο ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να προσδιορίζεται στα επίπεδα του 1,50 ευρώ ή πέριξ αυτού. Τις επόμενες ημέρες και πριν την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ορίζονται επίσης τα εξής:

  • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

  1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
  2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.
  3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ
  4. newsit