Στην κορυφή ο Ολυμπιακός, πρώτη εκτός έδρας νίκη για ΠΑΟΚ

Όπως και με την Κέρκυρα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ από τον Απόλλωνα στο «Γ. Καραϊσκάκης», όμως ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ήρθε από τον πάγκο για να γράψει με δυο γκολ το τελικό 3-1 και να διώξει το άγχος από τους «ερυθρόλευκους»! Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε 3-0 στο κομβικό ματς με τους «Ακρίτες», πετυχαίνοντας την πρώτη του φετινή νίκη μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Της… ανατροπής vol2. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει νωρίς στο παιχνίδι (μετά την Κέρκυρα) με το γκολ του Ελμπάζ αλλά βρήκε πάλι τον τρόπο να γυρίσει το ματς. Και πάλι τον βοήθησαν οι αλλαγές. Πάρντο και Ανσαριφάρντ μπήκαν στο παιχνίδι συνεργάστηκαν για το 2-1 στο 80′ (ο Ομάρ είχε ισοφαρίσει στο 31′) με τον Ιρανό να τελειώνει το ματς στο 93′ για το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

Ακόμα ένα αγχωτικό ματς για τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι όμως πέτυχαν την τέταρτη σερί νίκη τους, επέστρεψαν στην κορυφή και περιμένουν το ματς της ΑΕΚ.

Λάθος Σισέ και 0-1
Ο Λεμονής έδωσε φανέλα βασικού ως… επιβράβευση στους Τζούρτζεβιτς και Μάριν (για την ανατροπή στην Κέρκυρα δεν πείραξε το 4-2-3-1 διατηρώντας Ρομαό, Ταχτσίδη, Φορτούνη στον άξονα (ο Σεμπά ο άλλος της επίθεσης) και επέλεξε τους Ομάρ, Μποτία, Σισέ και Κούτρη στην άμυνα.

Βεβαίως και πάλι ο Ολυμπιακός βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ. Ο Σισέ έκανε τραγικό λάθος δίνοντας… ασίστ στον Ελμπάζ και αυτός με ωραία ατομική ενέργεια πέρασε τον Μποτία και έσκαψε τον Προτό και ο Απόλλων βρέθηκε να προηγείται στο «Καραϊσκάκης». Ο Βούλιτς δεν φοβήθηκε το ματς, κατέβηκε με 4-2-3-1 και τον Ανιέτε να παίζει πίσω από τον Ελμπάζ και τους Αλμπάνη, Κονέ στην άκρη. Αυτοί είχαν την ασφάλεια των Κοντοέ, Χουάρες (αμυντικά χαφ) και των Ντάσιου, Παπάζογλου, Κύργια, Κούρου (τετράδα άμυνας).

Ωστόσο ο Ολυμπιακός βρήκε άμεσα απάντηση σε αντίθεση με όσα έγιναν στην Κέρκυρα. Ο Ρομαό με μία εξαιρετική κάθετη πάσα βρήκε τον Ομάρ κι αυτός με πλασέ στη κινηση νίκησε τον Τσόβιτς ο οποίος στο 8′ είχε κάνει μια σπουδαία επέμβαση στο πλασέ του Φορτούνη από την μικρή περιοχή.

Αγχώθηκε αλλά νίκησε
Μπορεί η ανατροπή για τον Ολυμπιακό να μην έγινε τόσο γρήγορα όσο με την Κέρκυρα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» την έκαναν για δεύτερο σερί ματς. Και πάλι ήταν οι αλλαγές που γύρισαν το παιχνίδι. Στην Κέρκυρα ήταν οι Μάριν, Τζούρτζεβιτς με τον Απόλλωνα οι Πάρντο, Ανσαριφάρντ.

Ομως οι «ερυθρόλευκοι» αγχώθηκαν γιατί έπρεπε το ματς να φτάσει στο 80′ για να προηγηθεί στο σκορ. Και η φάση για το 2-1 επαναλήφθηκε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ο Πάρντο έβγαλε την σέντρα, αλλά ο Καρίμ δεν έκανε το πλασέ, όμως στην επόμενη φάση έγινε ακριβώς το ίδιο και ο Ανσαριφάρντ με τελειώμα στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το 3-1 πάλι από τον Ανσαριφάρντ (σέντρα Φορτούνη αυτήν την φορά στο 93′) με τον Ιρανό να σκοράρει δύο γκολ και να δίνει το τρίποντο στον Ολυμπιακό και την τέταρτη σερί νίκη του.

Οσο για τον Απόλλωνα; Είχε αυτοπεποίθηση και θράσος στο πρώτο ημίχρονο (βοήθησε πολύ το γκολ του Ελμπάζ) αλλά στο δεύτερο έμεινε από δυνάμεις και από λύσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί ν’ απειλήσει την εστία του Προτό.

Mvp: Καρίμ Ανσαριφάρντ. Θέλει και ρώτημα; Μπήκε στο 62′ και με δύο γκολ έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό.
Αδύνακος κρίκος: Τζούρτζεβιτς. Δεν του πήγε καθόλου το ματς. Εχασε ένα γκολ που δεν χάνεται στο 57′ και συνολικά στο παιχνίδι είχε αρκετά νεύρα που δεν τον βοήθησαν.
Στο ύψος του: Ομάρ. Εκτός του ότι βάζει το γκολ της ισόφαρισης ήταν εξαιρετικός και στα δύο κομμάτια του γηπέδου.
Η γκάφα: Η πάσα του Σισέ στον… Ελμπάζ που τον έβγαλε απέναντι από τον Μποτία με αποτέλεσμα ο Απόλλων ν’ ανοίξει το σκορ.
Το στραγάλι: Αρκετά λάθη και πολλά σφυρίγματα από τον Τζοβάρα. Ελέγχεται για την φάση του Κοντοέ με τον Σεμπά στο δεύτερο ημίχρονο. Λάθη και από τον πρώτο βοηθό κυρίως στο πρώτο μέρος που σταματά δύο φορές τον Ανιέτε (δεν υπήρχαν οφσάιντ).
Το ταμείο του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε για δεύτερο σερί ματς. Και έπρεπε να καταθέσει και ψυχή για να ανατρέχει το παιχνίδι. Ο Απόλλων έδειξε ανταγωνιστικός, το πάλεψε μέχρι το 80′ αλλά έμεινε από δυνάμεις.

Οι συνθέσεις:
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ομάρ, Σισέ, Μποτία (46′ Ενγκελς), Κούτρης, Ταχτσίδης, Ρομαό, Μάριν, Φορτούνης, Σεμπά (66′ Πάρντο), Τζούρτζεβιτς (62′ Ανσαριφάρντ)
Απόλλων Σμύρνης (Ζόραν Βούλιτς): Τσόβιτς, Κούρος, Παπάζογλου, Κύργιας, Ντάσιος, Κοντοές, Χουάρες, Αλμπάνης (71′ Μάατσι), Ανιέτε (84′ Μενδρινός), Κονέ (91′ Κιταμπάλα), Ελμπάζ.

Ξάνθη – ΠΑΟΚ 0-3

Ο ΠΑΟΚ μπήκε αποφασισμένος και με τους οπαδούς του να βάφουν… ασπρόμαυρη την Ξάνθη, επικράτησε 3-0 στο κομβικό ματς με τους «Ακρίτες», πετυχαίνοντας την πρώτη του φετινή νίκη μακριά από τη Θεσσαλονίκη! ΞΑΝΘΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ.

Για περισσότερους από έξι μήνες (τελευταία νίκη επί του Πανιωνίου στις 24 Μαίου) ο ΠΑΟΚ έψαχνε απεγνωσμένα ένα διπλό και το πέτυχε σ’ ένα κομβικό ματς για τον ίδιο και τον προπονητή του. Όλα όσα είχαν προηγηθεί του αγώνα, δεν άφηναν περιθώρια για νέα εκτός έδρας απώλεια.

Προσφορά ημέρας σε περιμένει στο Αθλ. Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ολόκληρος ο ασπρόμαυρος οργανισμός και ο Ραζβάν Λουτσέσκου αισθάνονται πολύ καλύτερα και πιο ήρεμοι μετά το αποψινό πέρασμα από την Ξάνθη, με καλή εμφάνιση, άνετη νίκη και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου στην επιστροφή του στην Ξάνθη ως αντίπαλος είδε παλιούς καλούς φίλους, ένιωσε σ’ ένα φιλικό περιβάλλον, παρατάσσοντας τον ΠΑΟΚ με τέσσερις Ελληνες για πρώτη φορά στην ενδεκάδα. Οι Πρίγιοβιτς, Κάμπος, Λέοβατς, Σαμπράνο, έμειναν στη Θεσσαλονίκη και αυτό έφερε στο βασικό σχήμα του «Δικεφάλου», τους Κουλούρη και Λημνιό, ενώ ο Βιεϊρίνια παρέμεινε η μοναδική επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας. Το δίδυμο των στόπερ δεν άλλαξε (Βαρέλα, Κρέσπο), το ίδιο και των μέσων του άξονα (Κάνιας, Τσίμιροτ), με το Μάτος δεξιά, τον Ελ Καντουρί σε ρόλο επιτελικού χαφ, τον Πέλκα στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ενώ ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ξεκίνησε για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος κάτω από τα δοκάρια.

Η Ξάνθη παρατάχθηκε με δύο σοβαρές απουσίες, αυτές των Μπρίτο και Καμαρά, με τον Μίλαν Ράσταβατς να κάνει κάποιες αλχημείες στο αρχικό σχήμα των γηπεδούχων, που είχε αιχμή του δόρατος και πάλι τον Ερικ Γιέντρισεκ.

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Ο  τραυματισμός (μυϊκός) του Ελ Καντουρί (12’) άλλαξε τα πλάνα των «ασπρόμαυρων». Ο Ρόμπερ Μακ πέρασε στη θέση του Μαροκινού μέσου, με τον Πέλκα να αναλαμβάνει καθήκοντα «δεκαριού» και τον Σλοβάκο να παίζει στο αριστερό άκρο της επίθεσης του ΠΑΟΚ.

Η πρώτη υποψία φάσης για τους φιλοξενούμενους, που έπαιζαν μπροστά σε 2.000 φίλους τους, ήρθε με την κεφαλιά του Κουλούρη (14’), με τους παίκτες του Λουτσέσκου από το ξεκίνημα του αγώνα να έχουν περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή τους.

Για καλή τύχη του ΠΑΟΚ το γκολ ήρθε από τα πόδια ποδοσφαιριστή της Ξάνθης. Στο 25ο λεπτό ο Αντρέ Βιεϊρίνια εκτέλεσε το φάουλ και ο Ντε Λούκας στην προσπάθεια να απομακρύνει την μπάλα την έστειλε στην εστία της ομάδας του! Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έτρεξαν να αγκαλιάσουν και να αφιερώσουν το γκολ στον Ραζβάν Λουτσέσκου!

Η Ξάνθη προσπάθησε να απαντήσει και έφτασε κοντά στην ισοφάριση τρία λεπτά μετά το 1-0 του ΠΑΟΚ. Η βολίδα Μεχία υποχρέωσε τον Πασχαλάκη να «απογειωθεί», να βρει την μπάλα και να τη στείλει στο δοκάρι της εστίας του πριν καταλήξει κόρνερ.

Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα για το «Δικέφαλο» στο 34 λεπτών. Ο Λημνιός έκανε καταπληκτική ενέργεια από τα δεξιά, έβγαλε την σέντρα και με διπλή προσπάθεια ο Ρόμπερτ Μακ έκανε το 2-0 για τους φιλοξενούμενους.

ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΣΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΡΕΣΠΟ

Το β’ μέρος ξεκίνησε με ευκαιρία για τις δύο ομάδες. Στο 48’ ο ξεχασμένος στη μικρή περιοχή της Ξάνθης, Φερνάντο Βαρέλα, σούταρε με δύναμη, αλλά ο Ζίφκοβιτς απέκρουσε, με την ομάδα της Θράκης να απαντάει στο αμέσως επόμενο λεπτό με την κεφαλιά του αμαρκάριστου Σιλά.

Ο Μίλαν Ράσταβατς νωρίς νωρίς έκανε δύο αλλαγές, περνώντας τους νεαρούς Μελιόπουλο και Π. Ορφανίδη στο γήπεδο, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει στη μεσαία γραμμή και να βρει τρόπους για να απειλήσει την εστία του Πασχαλάκη. Το έκανε στο 60’, αλλά ο Πασχαλάκης είπε «όχι» στο Λουσέρο, που με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη προσπάθησε να σκοράρει. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Κουλούρης (61’) με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κρύβουν την μπάλα στην κόντρα που έβγαλαν, αλλά τον Ζίφκοβιτς να απομακρύνει σε κόρνερ από το οποίο προήλθε το τρίτο γκολ του «Διεφάλου». Ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε και ο Κρέσπο με κεφαλιά έκανε το 0-3 εκμεταλλευόμενος και το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα της Ξάνθης.

Κάπου εκεί το παιχνίδι τελείωσε, ο νικητής είχε κριθεί, με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να βγάλουν αντίδραση. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην κερκίδα άρχισαν να ασχολούνται με το ντέρμπι της ερχόμενης αγωνιστικής και τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Λουτσέσκου.

MVP: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης σ’ ένα ματς που ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρία γκολ δικαιούται αυτός τον τίτλο του καλύτερου των νικητών. Στο πρώτο ημίχρονο με εντυπωσιακή απόκρουση κράτησε το 1-0, ενώ έδειξε μια σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια δικαιώνοντας πρώτα τον Λουτσέσκου, που τον εμπιστεύτηκε τη θέση του βασικού για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Ο Ρόμπερτ Μακ κλήθηκε νωρίς να αντικαταστήσει τον Ελ Καντουρί, μπήκε στο γήπεδο και μετά από είκοσι λεπτά σκόραρε με διπλή προσπάθεια σφραγίζοντας την υπεροχή του ΠΑΟΚ. Ο Σλοβάκος στις δύο εμφανίσεις του στα Πηγάδια έχει βρει δίχτυα και τις δύο φορές! Από κοντά και ο Δημήτρης Λημνιός. Εδωσε ταχύτητα, έκρηξη στη δεξιά πλευρά της επιθετικής γραμμής και δεν άφησε να φανεί η απουσία του Κάμπος.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ολη η μεσαία γραμμή της Ξάνθης. Μπορεί ο Ζίφκοβιτς και η άμυνα να δέχθηκαν τρία γκολ, αλλά όλο το κακό για τους Θρακιώτες ξεκινούσε από τη μεσαία γραμμή, όπου οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι.

Η ΓΚΑΦΑ: Μέχρι και οι παίκτες του ΠΑΟΚ απορούσαν ποιος ήταν ο σκόρερ του πρώτου γκολ στο 25ο λεπτό. Τελικά ήταν ο… Ντε Λούκας! Ο Ισπανός μέσος πέτυχε το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία των αναμετρήσεων Ξάνθη – ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μανόλης Σκουλάς από την ΕΠΣ Θεσσαλίας δεν είχε προβλήματα,  όπως και οι βοηθοί του, ούτε και κάποια δύσκολη φάση στο παιχνίδι. Είδε το θέατρο του Λημνιού στο β’ μέρος και σωστά τον τιμώρησε με κίτρινη κάρτα.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Σ’ ένα οριακό παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ και για τον Λουτσέσκου οι «ασπρόμαυροι» κατόρθωσαν από νωρίς να το καθαρίσουν, να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να κερδίσουν ηρεμία και ψυχολογία πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ξάνθη (Μ. Ράσταβατς): Ζϊφκοβιτς, Σβάρνας, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας (52’ Μελιόπουλος), Λουσέρο (76’ Φασίδης), Μεχία, Κίκε (54’ Π. Ορφανίδης), Γιέντρισεκ, Σιλά, Λισγάρας, Κασάδο.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Ελ Καντουρί (12’ Μακ), Κρέσπο, Τσίμιροτ, Λημνιός, Κουλούρης, Πέλκας, Κάνιας (73’ Μαουρίσιο), Βιεϊρίνια (70’ Μαλεζάς).

www.madata.gr