Τι γίνεται αν το παιδί πάθει ηλίαση;
Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται πάντα με προφυλάξεις. Καπέλο, γυαλιά, αντιηλιακό, σκιά, άφθονο νερό και ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, όπως και η αποφυγή των μεσημεριανών ωρών όταν ο ήλιος καίει περισσότερο και η ζέστη είναι υψηλότερη, είναι απαραίτητα για να προστατευτεί το παιδί αλλά και εσείς από την ακτινοβολία του ήλιου.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που παρά τις προφυλάξεις το παιδί πάθει ηλίαση ή θερμοπληξία;
Αρχικά, τα συμπτώματα της ηλίασης μπορεί να είναι ελαφριάς ή πιο βαριάς μορφής. Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως ένα αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα, κοκκίνισμα, μικρές φουσκάλες στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός και πονοκέφαλος.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί το παιδί να κάνει εμετό, να έχει ίλιγγο, λήθαργο, νευρικότητα, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, ακόμα και σπασμούς ή απώλεια αισθήσεων.
Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη διαταραχή των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και είναι συχνότερα σε παιδιά γιατί συχνά δεν παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις που παίρνουν οι ενήλικες. Βασική, για παράδειγμα προφύλαξη που συχνά αμελούν τα παιδιά είναι η ενυδάτωση, αφού με τον ιδρώτα και τις υψηλές θερμοκρασίες χάνουν μεγάλη ποσότητα νερού και αλατιού από το σώμα που πρέπει να αναπληρωθούν.
Πώς αντιμετωπίζετε την ηλίαση:
– μεταφέρετε το παιδί σε δροσερό μέρος
– αν υπάρχει ανεμιστήρας ή άλλη πηγή δροσερού αέρα χρησιμοποιήστε τον
– χαλαρώστε τα ρούχα του
– δώστε του πολλά δροσερά υγρά, εκτός από νερό και ροφήματα με ηλεκτρολύτες, όπως χυμούς
– βάλτε κρύες κομπρέσες σε μεγάλες επιφάνειες του σώματός του
– πηγαίνετε στο γιατρό, ειδικά αν δείχνει αδυναμία να πιεί νερό, μοιάζει ληθαργικό, κάνει σπασμούς ή λιποθυμά.
Πηγή: childit.gr