Τουρκία: Πως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής με καθημερινές παραβιάσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Οι καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο θέτουν “σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής, την ασφαλή διεξαγωγή της νατοϊκής δραστηριότητας, αλλά επιπρόσθετα, και την ασφάλεια της αεροπλοΐας” αναφέρει έγγραφο του ΥΠΕΞ που επικαλείται η Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία έγγραφα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την επικινδυνότητα της κατάστασης που δημιουργείται στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο του το υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται η Κυριακάτικη Δημοκρατία:

“Πέραν της διάστασης της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας που ενέχει η τουρκική παραβατική συμπεριφορά, μάλιστα με υπερπτήσεις νησιωτικών εδαφών, συχνά κατοικημένων, σκόπιμο είναι να αναδεικνύεται η σοβαρότητα παραβάσεων κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ( μη υποβολή σχεδίων πτήσεις/άρνηση πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού, συχνές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών εντός των τερματικών των περιοχών των ελληνικών αεροδρομίων και ενίοτε εντός δεσμευμένων με ΝΟΤΑΜ περιοχών, προειδοποιητικές κλήσεις της Τουρκίας σε αεροσκάφη τα οποία ίπτανται εντός του FIR Αθηνών).

Συμπερασματικά η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής, την ασφαλή διεξαγωγή της νατοϊκής δραστηριότητας, αλλά επιπρόσθετα, και την ασφάλεια της αεροπλοΐας”.

Η Τουρκία μάλιστα μετά τις εκτεταμένες «εκκαθαριστικές» συλλήψεις αντιφρονούντων από το καθεστώς Ερντογάν αντιμετώπισε οξύτατο πρόβλημα ανεύρεσης νέων πιλότων στην τουρκική Αεροπορία (THK). Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης υποψηφίων πιλότων που ηλπιζε να καλύψουν τα μεγάλα κενά στην επάνδρωση της τουρκικής Αεροπορίας η γειτονική χώρα δημιούργησε και το παρακάτω διαφημιστικό βίντεο

 

 

Ωστόσο τα κενά αυτά δύσκολα καλύπτονται σε τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο και η απειρία των νέων πιλότων ειναι εμφανές όχι μόνο απο το ύψος στο οποίο πετάνε αλλα και απο τις εμπλοκές.

Όπως αναφέρει στο δημοσιευμα της η εφημερίδα επικίνδυνο είναι και το γεγονός ότι οι πιλότοι της Τουρκίας σε σχεδόν καθημερινή βάση παραβιάζουν περιοχές όπου κινούνται μαζικά πολιτικά αεροσκάφη, εισέρχονται στα τερματικά των αεροδρομίων και παρενοχλούν τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Τέλος η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφορά μόνο παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX 649/17 για διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που ακουμπά το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, για τις 28 Ιουνίου τη μέρα που η Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό αναμένεται να ξεκινήσει. Ταυτόχρονα η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί για χρήση στρατιωτικών μέσων.

πηγη:www.onalert.gr