Συντάξεις: Οι νέες περικοπές.Πόσα χρήματα χάνουν οι συνταξιούχοι

Ψυχρολουσία θα υποστούν 1.100.000 συνταξιούχοι όταν δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους κατά τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς θα διαπιστώσουν ότι σε αυτά θα υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία θα αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με βάση τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγώντας στα τάρταρα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι απώλειες θα είναι μεγάλες, αλλά για αρκετούς ακόμη μεγαλύτερες καθώς το ποσό αυτό – η λεγόμενη προσωπική διαφορά – για τους συγκεκριμένους φθάνει το 30% των σημερινών αποδοχών τους. Μεταξύ άλλων πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, για δημοσίους υπαλλήλους, επίσης με πολλά έτη υπηρεσίας, για συνταξιούχους νομικούς, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και του ΝΑΤ.

Η προσωπική διαφορά, είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτεται ότι η προσωπική διαφορά φθάνει έως το 30% για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ οι απώλειες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες περικοπές δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019.

Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όσοι έχουν λάβει σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 87% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου, και μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ οι προσωπικές διαφορές αυξάνονται.

Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές αποδοχές θα είναι ίδιες ώς και τον Νοέμβριο του 2018. Το Δεκέμβριο του 2018 όμως, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, θα γίνουν οι περικοπές οι οποίες εκτιμάται ότι θα πλήξουν 1,1 εκατ. παλιούς συνταξιούχους.

Τέλος, νέες απώλειες επιφυλάσσονται για τους συνταξιούχους από το 2018 λόγω των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί. Πρόκειται για τη μείωση κατά 80 ευρώ του ΕΚΑΣ για περισσότερους από 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018, όπως προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο. Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το επίδομα θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς ο κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το Μνημόνιο, την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

cnn