Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανακοινώνεται σήμερα το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αναμονή, τέλος για χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σήμερα, καθώς δημοσιοποιείται από τον Κώστα Γαβρόγλου το νέο, τελικό σχέδιο για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά η τελική μορφή, που θα έχει το νέο πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Σήμερα και μετά από πολλές αλλαγές, ανακοινώνεται το τελικό νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 8 Απριλίου το τελικό νομοσχέδιο για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Οι βασικές αλλαγές του συστήματος περιλαμβάνουν:

– Σύστημα που θυμίζει αυτό των δεσμών, με εξέταση σε τέσσερα μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6).

– Βασική αλλαγή αποτελεί ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου, το σχέδιο δηλαδή με τις «κόκκινες» και τις «πράσινες σχολές».

– Βασικό ερώτημα παραμένει η απόκτηση του απολυτηρίου ανά ομάδα σχολείων και θέματα που θα διορθώνονται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, με την τελική βαθμολογία ωστόσο να ανοίγει τις «πύλες» των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό «την Α΄ Δήλωση θα την συμπληρώνουν τον Οκτώβριο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου», δηλαδή μεταθέτει για τον επόμενο Οκτώβριο για τους μαθητές της σημερινής Β λυκείου που θα φοιτούν τότε στις αρχές της Γ’ Λυκείου τη συμπλήρωση του περιβόητου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Aύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος σε σχέση με το 2018 προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με τις θέσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όταν είχαν εισαχθεί 74.692 υποψήφιοι.

Όπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, φέτος στα ΑΕΙ έχουν δοθεί νέες θέσεις διδασκόντων. Έτσι, οι νέοι διορισμοί πανεπιστημιακών επιτρέπουν στις σχολές να δεχθούν και να εκπαιδεύσουν με επάρκεια επιπλέον φοιτητές σε σχέση με το 2018-2019.

cnn