Μέρα ντροπής – Σε ισχύ το διάταγμα Τραμπ – Εξαιρούνται οι… αρραβωνιασμένοι

Το ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό διάταγμα θα τεθεί σε (μερικώς) σε ισχύ και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει μια ακόμη αλλαγή. Να αφήσει σε αρραβωνιασμένα άτομα να μπαίνουν στις ΗΠΑ ως στενά μέλη οικογενείας.

Το διάταγμα – ντροπή του Τραμπ τέθηκε σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης (03:00 ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) και αφορά στην προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη).

Για 90 ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων από τις χώρες αυτές μόνο εάν πρόκειται για άτομα που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια με κατοίκους των ΗΠΑ ή άτομα που έχουν δεχθεί επίσημη πρόσκληση για επανεγκατάσταση, για ανάληψη εργασίας, ή για να δώσουν μια διάλεξη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε “μετά από περαιτέρω επαλήθευση, ότι οι αρραβωνιαστικοί/αρραβωνιαστικές θα περιλαμβάνονται ως στενά μέλη οικογενείας“, δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει για παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και για εγγόνια.

Τα μέλη που είναι υπήκοοι των προαναφερθέντων χωρών και στα οποία επιτρέπεται η είσοδος είναι τα εξής: γονιόςσύζυγοςπαιδίενήλικος γιός ή ενήλικη κόρηγαμπρόςνύφηαδέλφια, και ετεροθαλή αδέλφια και ετεροθαλείς συγγενείς παρόμοιου βαθμού.

Τα μέλη των οποίων η είσοδος απαγορεύεται για τις επόμενες 90 ημέρες περιλαμβάνουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες, τους ανιψιούς και τις ανιψιές, τα ξαδέλφια, τους κουνιάδους και τις κουνιάδες, και άλλα μέλη. Η συγκεκριμένη οδηγία περιελάμβανε και τους αρραβωνιασμένους, για τους οποίους έγινε εξαίρεση την τελευταία στιγμή.

Η απόφαση να μπει σε ισχύ ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ενέκρινε την προσωρινή απαγόρευση που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση και η οποία είχε “παγώσει” στα κατώτερα δικαστήρια. Στην απόφασή του, το δικαστήριο εξαίρεσε από την απαγόρευση ταξιδιώτες με “θεμιτή σχέση” (bona fide relationship) με άτομο ή οντότητα στις ΗΠΑ, δίνοντας παράδειγμα τη “στενή οικογενειακή σχέση”.

Ερωτηθείς πώς η απαγόρευση σε γηραιότερα μέλη και εγγόνια θα συντείνει στην ασφάλεια των ΗΠΑ, στέλεχος της κυβέρνησης δεν απάντησε άμεσα, αναφερόμενος στην οδηγία του Τραμπ να υπάρξει μια απαγόρευση “σε ορισμένα ταξίδια ενώ επανεξετάζουμε τη θέση μας ως προς την ασφάλεια”.

Ο Τραμπ εισήγαγε την πρώτη ταξιδιωτική απαγόρευση στις 27 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως αντιτρομοκρατικό μέτρο που θα επιτρέψει την δημιουργία καλύτερων διαδικασιών ελέγχων. Η οδηγία δημιούργησε χάος στα αεροδρόμια, καθώς τα στελέχη τους έσπευδαν να την εφαρμόσουν προτού εμποδιστεί δικαστικά. Μια τροποποιημένη απαγόρευση είχε επίσης ανασταλεί από τα κατώτερα δικαστήρια.

Η πιο πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε σε διπλωματικές αποστολές την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) και την οποία διάβασε το πρακτορείο Reuters, έδωσε επεξηγηματικές οδηγίες για την ερμηνεία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

πηγη:www.newsit.gr