Η απόλυτη εμπλοκή με το ναυάγιο. Δεν βρίσκουν πλοίο να συνεχίσει την απάντληση πετρελαίου!

Άμεσος είναι ο κίνδυνος δεύτερης οικολογικής καταστροφής για τον Σαρωνικό από τους 700 τόνους μαζούτ, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμα στα αμπάρια του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς από χθες το μεσημέρι έχει σταματήσει η απάντληση και δεν βρίσκεται άλλο πλοίο να την συνεχίσει.

Το προηγούμενο πλοίο, το «Λασσαία» αποχώρησε, καθώς είχαν λήξει τα προσωρινά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και στη συνέχεια κατασχέθηκε για λαθρεμπορία καυσίμων, ενώ συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός.

Ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», Θ. Κουντούρης, και η ανάδοχος εταιρεία για την αντιρρύπανση, που με βάση τον νόμο έχουν την ευθύνη να βρουν πλοίο δεν το έκαναν, παρά τις πιέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού, που τους διεμήνυαν: «…κόψτε τον λαιμό σας, βρείτε πλοίο, έχετε την ευθύνη».

Επιβεβαιώνοντας απολύτως το ρεπορτάζ του realfm και του real.gr, που ανέδειξε το πρόβλημα από το μεσημέρι της Τετάρτης – και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού, που έλεγαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις ότι δήθεν βρέθηκε νέο πλοίο, είναι εν πλω και θα βρίσκεται στο σημείο του ναυαγίου το πρωί της Πέμπτης – έσκασε η… βόμβα!

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδεχόμενος οτι υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει βρεθεί πλοίο, αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και να ζητήσει την παρέμβασή της, λέγοντας ότι ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αντιρρήσεις με τις προτάσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πλοία απάντλησης και ζητεί να μεταβούν άλλες εταιρίες.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στον realfm ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού Νίκος Στραβελάκης στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη, η εισαγγελέας δήλωσε αναρμόδια και η διαδικασία είναι στον αέρα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει ενδιάμεση λύση απόλυτης ανάγκης, χωρίς να έχει βρεθεί πλοίο για την άντληση του πετρελαίου, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι το γεμάτο ρηγματώσεις βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί νέο ρήγμα και να διαρρεύσει το πετρέλαιο στη θάλασσα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ήδη βεβαρημένο Σαρωνικό.

 

πηγη: www.madata.gr