Επίδομα θέρμανσης 2017: Ψαλίδι έως 50%, ποιοι θα βρεθούν εκτός της λίστας

Μειωμένο  για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη νέα χειμερινή σεζόν.

Η περικοπή του επιδόματος, θα ισχύσει την νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018). Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018., όταν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους θα κατά είναι πολύ μικρότερο, σύμφωνα με το in.gr.

Η μείωση οφείλεται στο «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή θα επιβληθεί μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Ποιοι θα είναι οι χαμένοι

Το ένα σενάριο λέει ότι για να αποφύγει η κυβέρνηση το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα έχει η πλήρης περικοπή του επιδόματος θέρμανσης θα επιχειρηθεί η μείωση της δαπάνης μέσω της περικοπής του ποσού της επιδότησης.

Δεν θα μειωθούν δηλαδή κατά πολύ οι δικαιούχοι αλλά το ποσό που παίρνουν οι δικαιούχοι ανά λίτρο πετρελαίου θα πέσει σχεδόν στο μισό.

Το ίδιο σενάριο μιλάει για μείωση της επιδότησης που είναι σήμερα στα 0,25 ευρώ το λίτρο στα 0,20 ευρώ ή ακόμη και στα 0,15 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να γίνει η μείωση της δαπάνης και ταυτόχρονα τα χρήματα που παίρνουν οι δικαιούχοι να είναι αξιοπρεπή, θα πρέπει να μην μειωθεί πολύ το ποσό επιδότησης, αλλά ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της αλλαγής των κριτηρίων.

Έτσι χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός της λίστας.

Με βάση τα σημερινά κριτήρια δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ/έτος και ακίνητη περιουσία ως 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα ως 20.000 ευρώ/έτος (με προσαύξηση 2.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και περιουσία ως 200.000 ευρώ.

 

πηγη: www.madata.gr