ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΟΕ ΟΤΑ – Κατατέθηκαν νέες προτάσεις – Σε λίγη ώρα οι αποφάσεις μας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου η συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα των απορριμμάτων.

 Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση θα συζητηθούν άμεσα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα τον κ. Τράκα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από πλευράς συνδικαλιστών της ΠΟΕ – ΟΤΑ τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα:

α. Η πλήρης κατάργηση του ορίου ηλικίας και 

β. Η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων, κατόπιν σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει ο εκάστοτε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, επιχείρησαν να περάσουν την είσοδο του Μεγάρου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

 

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αναγνωρίζεται ως «κίνηση καλής θέλησης».

Ωστόσο ο κ. Τσούνης ξεκαθάρισε: «Δεν πάμε να πιούμε καφέ, πάμε να διαπραγματευτούμε. Όταν καλυφθούμε για τους εργαζόμενους θα τα βρούμε».

«Εμείς ακόμα αναμένουμε περισσότερες εγγυήσεις», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί το χθεσινό ναυάγιο στη συνάντηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έριξε «λάδι στη φωτιά», αποκαλώντας τους εκπροσώπους των συμβασιούχων «μαϊντανούς».

Η κίνηση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκάλεσε την οργή του κ. Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε τελικά να δεχθεί στις 10:00 το πρωί της Τρίτης (27/06/2017) στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Εξάλλου, «βελτιωμένη» νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή μετά τη χθεσινή συνάντηση Σκουρλέτη-ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, έδωσε τη Δευτέρα (26/06/2017) ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στην ΚΕΔΕ, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης.

Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων, περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προσλήψεως μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ, σχετικά με το ισχύον απαγορευτικό όριο ηλικίας των 45 ετών στους διαγωνισμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί να υπάρξει εξαίρεση, ώστε να γίνει δυνατή και η πρόσληψη ατόμων άνω των 45.

Ο Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημαά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας πως τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο μεσοδιάστημα, μέχρι να οριστικοποιηθεί μία ριζική λύση για το ζήτημα. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που προηγήθηκε, το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων υπέδειξε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους χιλιάδες συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά και για την πολυήμερη κατάληψη των αμαξοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων και να σχηματίζονται πλέον «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Αυτές είναι οι «δεσμεύσεις» Σκουρλέτη

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιρειών.

Επιφυλάξεις από όλες τις παρατάξεις

Σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις, εκφράσθηκαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο εκείνα που προτείνονται είναι σύμφωνα με όσα απορρέουν από το Σύνταγμα και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει:

«Ζητούμε – είπε – μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε». Επίσης κάλεσε όλους τους δημάρχους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος και πρότεινε συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξεύρεση εφικτής λύσης, τόσο σ’ αυτό το ζήτημα όσο και στα άλλα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν (κινητικότητα, υπερωρίες, μερική απασχόληση κ.λ.π).

Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το «πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι της κυβέρνησης που το δημιούργησε». Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου, εφόσον δεν τίθενται συνταγματικά θέματα, ως «σοβαρή βάση συζήτησης για την εξεύρεση λύσης, στην οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και κάποιες της ΠΟΕ-ΟΤΑ». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε μεταξύ άλλων να απευθύνει έκκληση η ΚΕΔΕ προς τους εργαζομένους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων που θα γίνουν. Επίσης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, χαρακτήρισε «ελιγμό» την κυβερνητική πρόταση που «σκοπό έχει να εξαπατήσει τους εργαζομένους», όπως είπε. Τόσο εκείνη, όσο και ο Τάσος Κανταράς από τη ΛΑΕ. που έκανε λόγο για «colpo grosso της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων», ζήτησαν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, την πρόσληψη εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάσει των αναγκών τους σε θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

Όλα όσα οδήγησαν στο χθεσινό αδιέξοδο

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, το μεσημέρι της Δευτέρας (26/06/2017). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε πως το απόγευμα θα καταθέσει τη σχετική τροπολογία για τους συμβασιούχους, ενώ φανερά εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε: «Μας αποκάλεσε μαϊντανούς, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Επί της ουσίας, μετά και τις νέες άκαρπες διαπραγματεύσεις, το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει, με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Το εξαιρετικά κακό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέδειξαν αφενός η τοποθέτηση νωρίς το πρωί στον Alpha 9,89 του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, για το θέμα των συμβασιούχων, αφετέρου η ένταση που επικράτησε νωρίτερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έφτασε η πορεία διαμαρτυρίας των συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ 

πηγη: www.newsbomb.gr