Συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα: Μηνύματα στήριξης για επενδύσεις και χρέος

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο και τη διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τόνισε τη στήριξή του στην Ελλάδα «για μια αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας προσφέρει «τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε τα κοινά συμφέροντα Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και τη στρατηγική συνεργασία που «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Τραμπ: Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα, θα την βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει σύντομα ρεκόρ όπως αυτό στο Αμερικανικό χρηματιστήριο που σημείωσε επίπεδο-ρεκόρ σήμερα, σχολίασε ο κ. Τραμπ.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού και η φιλία των δυο λαών είναι μεγάλη, είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, συμπλήρωσε ο Προέδρος των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου, συνέχισε ο Ντ. Τραμπ.

Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να προσθέσει, «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επιπλέον: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Τραμπ.

Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο.

Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας.

Αλ. Τσίπρας: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, καθώς βγαίνει δυναμικά από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων και της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η χώρα μας ακολουθεί ένα νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και αναδεικνύεται σε πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας, χαρακτήρισε την Ελλάδα “αξιόπιστο και χρήσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και επισήμανε την ανάγκη να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ελλάδας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, “για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς”, όπως επισήμανε.

Προσέλκυση επενδύσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια βήματα θα κάνει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή αποφάσισε να συγκρουστεί με τις βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις, γατί ξέρει ότι επενδύσεις σημαίνουν δουλειές και μείωση της ανεργίας και επιστροφή νέων επιστημόνων, που έφυγαν στο εξωτερικό, να δουλέψουν στην Ελλάδα.

Γι αυτόν τον λόγο ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια και επενδύσεις πολύ μεγάλης αξίας. Απλοποίησε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Θεσμοθέτησε fast track διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, μέσα από την απλοποίηση, ψηφιοποίηση διαδικασιών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ηγείται μιας task force στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις επενδύσεις.

Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό-μήνυμα σε Αμερικανούς επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, στο παρελθόν και είδε τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

“Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

“Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο”, είπε ο κ. Τσίπρας και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι:

1. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.

2. Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.

3. Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου, τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ κι αυτό γιατί η Ελλάδα προσβλέπει:

-Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

-Στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από τη ν κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μόνο εάν “απελευθερωθεί” από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και υπογράμμισε πως “οι ΗΠΑ έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα”.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

“Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Να τερματιστεί η επικίνδυνη και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε την “επικίνδυνη” και “παραβατική” δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας: “Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής θα προστατεύει και πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων”.

Να υπάρξουν μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας

Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου, αλλά σημείωσε πως “θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και στη ηγεσία της ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη, η παραμονή και η συνεργασία της με τον δυτικό κόσμο έχει κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην φροντίζει να υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και είχα την ευκαιρία να την αναλύσω στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας”

Στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας σήμερα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης και στις προσπάθειες για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές.

Εξαιρετικά γόνιμη η συνάντηση Ντ. Τραμπ-Αλ. Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εξαιρετικά γόνιμη” τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και σε ερώτηση δημοσιογράφου για δήλωση του σχετικά με τον Τραμπ, πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και αν άλλαξε άποψη τώρα που τον γνώρισε, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί”.

Νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

“Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή”, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: “Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί”.

Οι δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο

Νωρίτερα υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο και τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «είναι τιμή να έχουμε κοντά μας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα».

«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Και σίγουρα θα επιστρέψει» τόνισε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας «και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, ενός εξαιρετικού αεροσκάφους, όπου και θα υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση».

«Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις με τους συνεργάτες μας και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί και πιστοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι, και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση και την φιλοξενία, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι θα επακολουθήσει πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

«Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει, από την πλευρά του πως «αυτό είναι αλήθεια».

«Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός με τον Ντ. Τράμπ να απαντά «η τιμή είναι δική μου. Σας ευχαριστώ!»

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες ανέφεραν:

Ντόναλντ Τραμπ: «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα».

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

πηγη: www.madata.gr