Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ευρώπη. Σφοδρές χιονοπτώσεις και σοβαρά προβλήματα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται σημαντικό τμήμα της κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κατά κύριο λόγο στις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις εκατ. ανθρώπων.

Από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έχουν πληγεί κυρίως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Μόνο στη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν σήμερα πάνω από 330 πτήσεις, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ για τέσσερις ώρες. Την ίδια στιγμή, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλο το έδαφος της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λόγω του πάγου σε διάφορα σημεία στις ράγες.

Σοβαρά ήταν τα προβλήματα και στα αεροπορικά δρομολόγια των Βρυξελλών, καθώς λόγω της χιονόπτωσης, πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δρομολόγια έχουν πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αρχές του αεροδρομίου συνέστησαν σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν να μην μεταβαίνουν εκεί “μέχρι νεωτέρας”. “Μην έρθετε στο αεροδρόμιο αν έχει ακυρωθεί η πτήση σας”, συμβούλευε μέσω Twitter η διοίκηση του αεροδρομίου.

Συνολικά, σημειώθηκε καθυστέρηση σε 90 πτήσεις από το πρωί, ενώ 50 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» η Ολλανδία

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και στην Ολλανδία, όπου ένα αεροδρόμιο έκλεισε, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας που επίσης βρέθηκε στο έλεος του χιονιά. Περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ- Σίπχολ έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει τα 15 εκατοστά στην περιοχή μεταξύ της Ζηλανδίας (νοτιοδυτικά) και του Οφεράισελ (βορειοανατολικά), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Προβλήματα υπήρξαν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου δρομολόγια ακυρώθηκαν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Παράληλα Επιπλέον, ελαττώθηκε και ο αριθμός των σιδηροδρομικών δρομολογίων, με τους υπεύθυνους να συστήνουν στους ταξιδιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σημαντικά προβλήματα στη Βρετανία

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε και τη Βρετανία, όπου εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστάλόγω του χιονιού και του παγετού, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε στο κίτρινο το επίπεδο του συναγερμού για την Ουαλία και την κεντρική Αγγλία. Οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός είχαν επιπτώσεις και στην κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς.

«Λόγω του κρύου και του χιονιού σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως και της βροχής από τα νοτιοανατολικά στη διάρκεια της νύχτας, εκτεταμμένοι παγετοί έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ταυτοχρόνως, χιονόπτωση προβλέπεται να υπάρξει και σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Αγγλίας το απόγευμα», διευκρινίζει στον ιστότοπό της η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Στην κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία, αλλά και στην Ουαλία, πάνω από 7.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα το πρωί, με τους υπεύθυνους να αναφέρουν ότι το τελευταίο 24ωρο επισκευάστηκαν βλάβες που επηρέασαν πάνω από 99.500 πελάτες.

Προβλήματα καταγράφηκαν και σε πτήσεις στα αεροδρόμια τουΛονδίνου, Λούτον και Χίθροου,ενώ διακόπηκαν και ορισμένες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο σκοτάδι στη Γαλλία

Πάνω από 120.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες του Λίγηρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με τις βλάβες να μην έχουν αποκατασταθεί ύστερα από πολλές ώρες.

Σημειώνεται ότι η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε τη Δευτέρα το επίπεδο του συναγερμού στο πορτοκαλί για 32 διαμερίσματα της χώρας, λόγω των θυελλωδών ανέμων, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των κινδύνων πρόκλησης χιονοστιβάδων.

 

www.madata.gr