Σοκάρει η επίθεση στο σπίτι του Αμίρ.Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν

Άγνωστοι επιτέθηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι που διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Όπως ανέφερε, περιγράφοντας το περιστατικό, η μητέρα του, Αριζού, οι δράστες έριξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της.

Ο χώρος γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι, με μήνυμα που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη», είπε η ίδια, προσθέτοντας:.

«Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο».

Μάλιστα, η οικογένεια σήμερα το πρωί ζήτησε από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Ο μικρός Αμίρ, στις φωτογραφίες και το βίντεο που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κρατάει ένα χαρτόνι που πέταξαν οι κουκουλοφόροι, το οποίο γράφει «φύγε από εδώ, στο χωριό σου, φύγε».

Την υπόθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το υπ. Παιδείας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Γιώργος Αγγελόπουλος είναι ενήμερο για το περιστατικό και είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η Προκαταρκτική Εξέταση που έχει διατάξει το υπουργείο, για τα γεγονότα που οδήγησαν στο να παρελάσει ο Αμίρ με την ταμπέλα του σχολείου και όχι με τη σημαία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζήτησε από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Θέση στο θέμα αυτό πήραν, με ανακοινώσεις τους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και ο σύλλογος γονέων του εν λόγω σχολείου.

Όπως ανέφερε η ΔΟΕ, είναι «απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».

Νωρίτερα, τη στήριξη για τον τρόπο χειρισμού του διευθυντή και των διδασκόντων, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Υπ. Παιδείας για επίθεση στο σπίτι του Αμίρ: Καμία ανοχή σε φασιστικές πρακτικές

Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ στη Δάφνη τα ξημερώματα της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και απηύθυνε έκκληση σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους.

«Η ελληνική Πολιτεία δε δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι πηγές του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε ήδη από την περασμένη Δευτέρα –δέσμευση του γενικού γραμματέα Γ. Αγγελόπουλου –  τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο 6ο δημοτικό Δάφνης που φοιτά ο μαθητής, προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ο 11χρονος δεν κράτησε τη σημαία κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρότι είχε κληρωθεί.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την καρατόμηση του διευθυντή του 6ου Δημοτικού σχολείου Δάφνης, αναφέροντας ότι αφαίρεσε τη σημαία από τον 11χρονο Αμίρ «επικαλούμενος δήθεν την άρνηση του παιδιού να μπει στην εκκλησία με τη σημαία, κάτι που ο μαθητής και η οικογένεια του διαψεύδουν κατηγορηματικά».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου δημοτικού Δάφνης, πήραν το μέρος του διευθυντή και του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου για τον τρόπο χειρισμού της ευαίσθητης υπόθεσης, πού όπως ισχυρίζονται, διέπεται από επαγγελματισμό και διακριτικότητα.

Πιο αναλυτικά, η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό  να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για  αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με  κάθε είδους ρατσιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους, δίχως τη στήριξη της πολιτείας, για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών ενάντια σε ρατσιστικά φαινόμενα και στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στα σχολεία μας.

 

Θεωρούμε πως η στάση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη ενημέρωση για τα πραγματικά περιστατικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης ευθυνών για τους εκπαιδευτικούς είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και γι’ αυτό το λόγο την καταδικάζουμε.

Λέμε όχι στην στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και απαιτούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας».

‘Επίθεση’ σε ΝΔ: Καταδικάστε την επίθεση

 

Πάντως, από τα «πυρά» του υπουργείου Παιδείας, δεν φαίνεται να «ξέφυγε» η ΝΔ, αφού σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ήταν η μόνη από την αντιπολίτευση που δεν καταδίκασε ανοιχτά και ξεκάθαρα την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ.

«Προκαλεί οργή το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν καταδίκασε τη σημερινή επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού μαθητή. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε και επέλεξε μια ρατσιστική, φασιστική επίθεση να την εντάξει στο αποτυχημένο αφήγημά της περί δήθεν γενικευμένης ανομίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει το υπουργείο και συνεχίζει: «Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή είχε αποδειχθεί όχι μόνο η αποτυχία του αφηγήματος, αλλά και ότι το αφήγημα αυτό βλάπτει σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία. Προφανές το αδιέξοδο. Υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορεία, πώς να καταδικάσεις ακροδεξιές φασιστικές επιθέσεις; Έστω και τώρα η Ν.Δ. ας καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση, γιατί με την προηγούμενη ανακοίνωσή της το μόνο που κάνει είναι να πυροβολεί τα πόδια της».

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η ΝΔ αρκέστηκε στην εξής ανακοίνωση: «Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του.  Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

 

πηγη : www.madata.gr