Σφοδρή αντιπαράθεση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών
Με ένταση επί της διαδικασίας και με την αντιπολίτευση να ζητά την κατάθεση σειράς κειμένων όπως το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά άρχισε στη Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
“Θα πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του ζητήματος. Ζητώ να υπάρξει στη διάθεση των βουλευτών εφόσον υφίσταται ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίσταται το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Να διαπιστώοσυν οι βουλευτές αν συνάδουν οι τροποποιήσεις με το κείμενο. Αν δεν υπάρχει να συνεκτιμηθεί και αυτό
Το δεύτερο κείμενο το οποίο είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’όψιν είναι η επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ στον Πρωθυπουργό. Να κληθεί και να δεχθεί ερωτήσεις ο κ. Κοτζιάς” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας σημείωσε μάλιστα ότι έχει καταγραφεί ήδη παραβίαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς προβλέπεται ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα. ” Η παρουσία του κ. Κοτζιά είναι απαραίτητη” είπε ο κ. Δένδιας.
“Παράνομη” χαρακτήρισε την επιτροπή ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ υποστήριξε ότι η διαδικασία καθορισμού των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι παράνομη και
υποκρύπτει μεθόδευση. “Δεν επιτρέπεται στην επιτροπή να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση με υπόννοια μεθόδευσης. Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως έχει την υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός” είπε ο κ. Καμμένος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο κείμενο στις δύο γλώσσες.
Το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. “Μόνο έτσι θα δούμε πόσες φορές γίνεται αναφορά σε μακεδονικό λαό” είπε.
Αρνητικός στην κατάθεση της επιστολής Κοτζιά εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης: “Αυτό που εζητήθη είναι η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠ.ΕΞ. Έχει δοθεί σαφέστατη πολιτική απάντηση. Η επιστολή είναι προσωπική. Δεν είναι πολιτικό κείμενο. Η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Ο ΥΠΕΞ είναι εδώ. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές” είπε.
“Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά κόλπα που κάνει και η Ν.Δ και έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Εδώ πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και ο καθένας θα τοποθετηθεί πολιτικ.α Βρείτε τα με τους φίλους σας τους Νατοϊκούς. Αυτοί δεν σας έβαλαν; Εκεί κιχ δεν βγάζει κανένας” είπε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά στο πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ τόνισε ότι πρέπει να προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας από τη χώρα. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως μέγιστο επίτευγμα της διαπραγμάτευσης το ότι χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της ενώ χαρακτήρισε παντελώς αστήρικτα τα περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Βούτσης: Δεν δέχομαι την κριτική περί πραξικοπημάτων
Με παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση έληξε δύο ώρες μετά την έναρξη συνεδρίασης της Επιτροπής το διαδικαστικό ζήτημα που ετέθη με τη σύνθεση της Επιτροπής. Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν έπειτα από πλειοψηφική απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι η επιλογή θα έπρεπε να αφορά μόνο σε αυτούς οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και όχι σε όσους ήταν ανεξάρτητοι εδώ και καιρό και ήδη είχαν επιλέξει τις επιτροπές στις οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε μάλιστα ότι η διαδικασία της κλήρωσης επελέγη από τη Νέα Δημοκρατία με τον ίδιο να την αποδέχεται και να βάζει στην κλήρωση και τον κ. Δανέλλη. “Ήρθα εδώ για να δει ο λαός ποιος τηρεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι την κριτική περί πραξικοπημάτων” είπε ο κ. Βούτσης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο της Βουλής , ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς επέλεξε ο ίδιος με επιστολή του να μην είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επιλέγοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών. Ως εκ τούτου η επιστολή που έστειλε ο κ. Αμυράς το απόγευμα ζητώντας να είναι μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών ήρθε κατόπιν εορτής και σε χρόνο κατά τον οποίον η κλήρωση είχε ήδη διεξαχθεί.
Καμμένος : Ημέρα θρήνου για την Ελλάδα
Ως ημέρα θρήνου για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τη σημερινή λόγω της έναρξης συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Αρχίζοντας την ομιλία τουο κ. Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο ακόμα και για μεθοδεύσεις εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων ώστε οι συσχετισμοί στην επιτροπή να διαμορφωθούν σε 29-26 υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε έχοντας τις διαφορές μας αλλά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Συμφωνήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε ούτε μια ανακοίνωση του ενός για τον άλλον. Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας. Είστε περήφανοι που περάσατε τη Συμφωνία και στο όνομα αυτής χάσατε το ηθικό πλεονεκτημα το οποίο διαφυλάξαμε μαζί επί τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν είμαι καθόλου περήφανος.Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια” είπε αρχικά ο κ. Καμμένος.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε πιέσεις από τις Η.Π.Α για να περάσει τη Συμφωνία τονίζοντας ότι η πρόταση ήταν πρωτοβουλία του πρώην Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με πίεση μόνο από την κα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους. Αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη του κ. Καμμένου για αιματοχυσία στα Βαλκάνια λόγω της Συμφωνίας. “Αν περάσει η συμφωνία ανατρέπεται η Συνθήκη της Γιάλτας . Αυτό θα οδηγήσει σε αιματοχυσία” είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας : “Θα δείτε ότι στα χρόνια που θα έρθουν θα σας πουν και δικοί σας άνθρωποι ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Συμφωνία ονειδος για την πατρίδα μας και τη δημοκρατία και φοβάμαι πάρα πολύ ότι το χειρότερό της αποτέλεσμα είναι ότι θα είναι η αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια”.
«Να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι δαπάνες για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό»
Νωρίτερα ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής του κόμματος Αριστείδης Φωκάς, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητώντας να κατατεθούν όλες οι δαπένες για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Η ερώτηση απευθύνεται στα Υπουργεία Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών με τον κ. Καμμένο να ζητά να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα μνημόνια συνεργασίας και τα στοιχεία της διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών, τα στοιχεία των εταιρειών που ανέλαβαν τα έργα, όλες οι δαπάνες για το έτος πολιτισμού Ελλάδας Ρωσίας αλλά και το βιογραφικό σπουδών της Αντιπροέδρου του ΕΟΤ Αγγελικής Χονδροματίδου.
Μαυρωτάς : Τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και νιώθουμε εμείς ταπεινωμένοι;
Για τα κέρδη που θα αποκομίσει η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς αιτιολογώντας τη θετική ψήφο που θα δώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών. “Τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους , το Σύνταγμα τους και την Ιστορία που μάθαιναν 25 χρόνια και είμαστε εμείς ταπεινωμένοι;” είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως συμβιβασμό ο οποίος όμως κλείνει μια πληγή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση για κομματικό κέρδος και χαρακτήρισε ως θετικά το ότι με το Βόρεια Μακεδονία σπάει το μονοπώλιο της Μακεδονίας που είχαν κατακτήσει οι γείτονες ενώ σταθεροποιείται μια γειτονική χώρα με τον κίνδυνο μιας Μεγάλης Αλβανίας ή Μεγάλης Βουλγαρίας να απομακρύνεται.