Σαρωνικός: Έως και δύο χρόνια θα χρειαστούν για να καθαρίσουν οι μολυσμένες θάλασσες

Έως και δύο χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση οι ακτές που μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε στον Σαρωνικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση

 

κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος», δήλωσε ο κ. Κουρέτας στον ΑΝΤ1 και προσέθεσε πως το βασικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της μόλυνσης – πέραν της ενημέρωσης των πολιτών.

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», είπε δεικτικά στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται».

Ως παράδειγμα του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει το οικοσύστημα έφερε τη διαρροή στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για να αντιμετωπιστεί πλήρως.

 

 

 

 

Για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια», είπε.

 

Αναφορικά με τους κινδύνους που φέρει για την υγεία η κολύμβηση σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους»

.

Τέλος προχώρησε σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας πως παρότι η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της και είναι αναγνωρισμένη για το έργο της δεν έχει κληθεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής, παρότι έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Βουλή.

 

πηγη: www.cnn.gr