Πού οδηγούν οι έρευνες για τη δολοφονία του δικηγόρου

Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού 154 στην Αθήνα, και η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να προσανατολίζεται στην έρευνά της για τον εντοπισμό των δύο εκτελεστών και να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τρεις κατηγορίες εκ των οποίων η δεύτερη φαίνεται να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Α/ Υποθέσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα
Β/ Η υπόθεση της Energa Hellas Power και
Γ/ Οι στημένοι αγώνες του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να σχετίζεται με τμήμα της υπόθεσης που χειριζόταν και που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας το 2014 σε βάρος άλλου δικηγόρου για την οποία είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί, πολύ γνωστοί στην Ασφάλεια για σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Οι δύο αυτοί Αλβανοί πριν από έναν χρόνο είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου, έναν βασικό κατηγορούμενο που εμπλεκόταν στο σκάνδαλο της εταιρείας Energa Hellas Power, τον οποίο και εκπροσωπούσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Πάντα κατά πληροφορίες η πλευρά του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Energa, έχει κατηγορήσει τους δύο Αλβανούς για εκβίαση.

Όσον αφορά τις άλλες υποθέσεις ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε ασχοληθεί με τον φάκελο της τράπεζας Proton Bank αλλά εκπροσωπούσε και τον Θωμά Λιακουνάκο στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχε αναλάβει την υπόθεση των ληστών των χρηματοκιβωτίων και υπήρξε νομικός σύμβουλος σε ΜΜΕ. Για ένα διάστημα εκπροσωπούσε νομικά και τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη μέχρις ότου αντικαταστάθηκε από τον Αλέξη Κούγια.

Τι έχουν καταθέσει οι μάρτυρες

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις καταθέσεις των μαρτύρων ιδιαιτέρως αυτήν του άμεσου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο οποίος όμως το πρώτο διάστημα μετά τη δολοφονία ήταν σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία οι δύο δολοφόνοι ενδεχομένως να είχαν κλείσει επαγγελματικό ραντεβού με τον δικηγόρο.

Έφθασαν στο γραφείο, χτύπησαν το κουδούνι και τους άνοιξε την πόρτα ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μετά από μια σύντομη κουβέντα μαζί τους εισήλθαν στο γραφείο του δικηγόρου και κατόπιν στην αίθουσα συσκέψεων όπου παρέμεινε ο συνεργάτης για λίγα λεπτά. Κατά τις πληροφορίες τα δύο άτομα μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Ζητήθηκε από τον συνεργάτη να εγκαταλείψει την αίθουσα προκειμένου να μιλήσουν οι δύο εκτελεστέες με τον δικηγόρο πιο άνετα και στη συνέχεια εξελίχθηκε η σκηνή του φονικού με δύο σφαίρες, μια στην κοιλιά και μια στο κεφάλι κατά του θύματος.

Το επίκεντρο των ερευνών της αστυνομίας αφορά πλέον στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που έχει συλλεχτεί από τις κάμερες ασφαλείας επί της οδού Ασκληπιού και που βρίσκονται εγκατεστημένες σε διάφορα καταστήματα, αλλά και εκείνες που ελέγχουν την κυκλοφορία. Η αστυνομία προσπαθεί να χαρτογραφήσει την άφιξη των δύο δολοφόνων και το δρομολόγιο διαφυγής τους.

Φωτογραφίες από το σημείο της εκτέλεσης:

Διαρροές από την αστυνομία αναφέρουν πως τα δύο αυτά άτομα ενδεχομένως να προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες, πιθανότατα από γειτονικές προς την Ελλάδα, ενδεχομένως όμως και από τον Καύκασο. Όλες αυτές οι πληροφορίες βεβαίως υπόκεινται στην βάσανο της διασταύρωσης και της επιβεβαίωσης.

Η Πολιτεία διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα ζητεί την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία έχει προκαλέσει συγκίνηση και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Τα ίδια συναισθήματα εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές αλλά και συλλογικότητες όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος και προχώρησε στην κήρυξη αποχής από τα δικαστήρια για μια εβδομάδα.

Όλα τα ενδεχόμενα κατά την αστυνομία είναι ανοιχτά. Τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες ώρες της έρευνας μετά τη δολοφονία. Την υπόθεση έχει αναλάβει βεβαίως η Ασφάλεια και η Διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής αλλά όπως έχει γίνει γνωστό και η Αντιτρομοκρατική ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες ενώ κλιμάκιό της είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο δράστες ενδεχομένως να είχαν τα χαρακτηριστικά τους αλλοιωμένα με κλασσικά μέσα μεταμφίεσης (μουστάκια, περούκες κλπ.) ενώ στην αρχή είχε αναφερθεί πως τουλάχιστον κατά τη διαφυγή τους φορούσαν κουκούλες, στοιχείο που δεν επιβεβαιώνεται.

 

πηγη: www.zougla.gr