Πότε θα γίνει η πρώτη φορολοταρία.

Η ώρα της «φορολοταρίας» φτάνει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις επόμενες ημέρες. Το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υπάρχει κίνητρο τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή- εκτός απροόπτου- στις 30 Νοεμβρίου.

Θα πρόκειται για την πρώτη λοταρία αποδείξεων και θα αφορά στις συναλλαγές του Οκτωβρίου, ενώ όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές του πρώτου εννεαμήνου του έτους θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη λοταρία που θα πραγματοποιηθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και η οποία θα κληρώσει 9 εκατ. ευρώ.

Πολλοί είναι εκείνοι βέβαια, που διατηρούν επιφυλάξεις για το αν η πρώτη κλήρωση πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ακόμα «κενό» για τις συναλλαγές που γίνονται με μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλον.

Σημειώνεται ότι απαραίτητοι και για την λοταρία των αποδείξεων είναι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που θα πρέπει να δηλώσουν όλες οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές (κάρτες και e- banking).

Η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πληροφορίες που παράγονται μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών είναι απαραίτητες, ώστε να απεικονίζονται όσο πιο ορθά γίνεται οι συναλλαγές, που σχετίζονται με την κάλυψη του ποσού για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και με τον υπολογισμό των ποσών που θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων. Επομένως, επαγγελματίες και επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

πηγη: www.madata.gr