Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσε και η χθεσινή φωτιά, που ξέσπασε στην Αττική και έκαψε τον Κάλαμο και τώρα καίει τον Βαρνάβα, τις φωτιές στη Ζάκυνθο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε μικρότερη έκταση.

Φόντο της αντιπαράθεσης είναι οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους και τα «σχέδια εμπρησμού».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διέρρευσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών πίσω από το μπαράζ πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα.

Τα συγκεκριμένα στελέχη οδηγήθηκαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας

Αποφασιστική και συντονισμένη δράση και «όχι θεωρίες συνωμοσίας», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής.

«Να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ν.Δ.:  Αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι ο κ. Τόσκας

Η Νέα Δημοκρατία καταλόγισε ανικανότητα στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, με φόντο τις φωτιές στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο, αλλά και τις αναφορές περί σχεδίου εμπρησμών.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι, αν κ.Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα σχέδια περί εμπρησμού αποσταθεροποίησης εν όψει τριημέρου, οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

«Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων», συμπλήρωσε η Ν.Δ. και κατέληξε:

«Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα.  Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η Ν.Δ. να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική»

Η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν άργησε να έρθει και σε αυτήν κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «φτηνή αντιπολίτευση».

Το υπουργείο κάλεσε την ΝΔ  «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τις φλόγες, ζητώντας της να «σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει τα εξής:

«Η Ν.Δ., και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:

– Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).

– Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο –δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

Το Ποτάμι: Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και με έναν ανύπαρκτο υπουργό, άφησε τα πράγματα στην τύχη

«Από τις  22 Μαΐου ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, είχε απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ζητούσε, επίσης, να μάθει ποιο ήταν το σχέδιο του υπουργείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε τότε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού, η οποία συνεχίζει:

«Δυστυχώς η απάντηση δίνεται τώρα με τραγικό τρόπο. Σήμερα στην Αττική, χθες στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο. Με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα και περιουσίες πολιτών κατεστραμμένες. Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με “υπουργό” τον ανύπαρκτο κ.Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Δεν είναι ώρα πολιτικής αντιπαράθεσης

«Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, για το ποιος έχει την ευθύνη που καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, από τις πρόσφατες πυρκαγιές» τόνισε από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων για τις φωτιές που είναι σε εξέλιξη.

«Είναι όμως η ώρα της πολιτικής ευθύνης και σοβαρότητας. Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να φέρει στο δημόσιο διάλογο το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο. Χρειάζεται να καταστρωθεί ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ώστε να προστατευτούν, οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των πολιτών. Και αυτή την θέση η Ένωση Κεντρώων θα επιμείνει μέχρι να βρεθεί λύση» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

 

πηγη: www.madata.gr