Οδοντιατρική κάλυψη παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ: Τι ποσό καλύπτει και γιατί αντιδρούν οι οδοντίατροι

Η οδοντιατρική κάλυψη 800.000 ασφαλισμένων παιδιών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπει κυρίως την προληπτική και σε μικρότερο βαθμό την θεραπευτική φροντίδα παιδιών, ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε και η δαπάνη ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε παιδί, αντιστοιχούν περίπου 60 ευρώ για οδοντιατρική κάλυψη, ποσό αρκετά χαμηλό, το οποίο δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη, λένε οι οδοντίατροι, με αποτέλεσμα οι γονείς να χρειαστεί να βάλουν και το χέρι στην τσέπη Ο κλάδος των οδοντιάτρων, ο οποίος είχε αποκοπεί από τις συμβάσεις με το δημόσιο για περισσότερα από 25 χρόνια, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη νέα τροπολογία καθώς, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της, τα 40 εκατ. ευρώ που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη της οδοντιατρικής δαπάνης δεν επαρκούν για τη σωστή προληπτική και θεραπευτική φροντίδα των παιδιών. Το αποτέλεσμα θα είναι οι γονείς επιβαρυνθούν τις τυχόν επιπλέον δαπάνες, λένε.

 

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, τόνισε ότι, όσο και αν πιέσουν οι οδοντίατροι τις τιμές προς τα κάτω, ο γονέας αναγκαστικά θα υποστεί επιβάρυνση: “Είναι ένα μέτρο που δεν μπορούμε να πούμε όχι, γιατί έχει κοινωνική διάσταση.Υπάρχει κρίση, τα ελληνόπουλα υποφέρουν, όπως και η ελληνική οικογένεια. ‘Ομως, θέλουμε με τον ΕΟΠΥΥ έναν ειλικρινή διάλογο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τα μέλη μας να μπούν στη διαδικασία να ενταχθούν. Ομως, το ποσό των 60 ευρώ δεν επαρκεί, θα επιβαρυνθεί και ο γονέας για την οδοντιατρική κάλυψη του παιδιού του. Γι’αυτό και είμαστε σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο”.

Οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν περισσότερα από 50 ευρώ από την τσέπη τους

Το “πακέτο” της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας καλύπτει: καθαρισμό, προληπτικές επικαλύψεις δοντιών (sealants) και δύο σφραγίσματα. Οι χρεώσεις αυτών των εργασιών σε ιδιώτες οδοντίατρους ξεπερνούν τα 100 ευρώ, ενώ σε εξειδικευμένους παιδοδοντίατρους το ποσό μπορεί να υπερβεί τα 150 ευρώ. Στους ιδιώτες, μόνο τα δύο σφραγίσματα κοστίζουν 80 ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό: “Για ιατρικούς λόγους ζητήσαμε από το Υπουργείο να ενταχθούν στην τροπολογία και τα παιδιά μέχρι 13 ετών κι αυτό γιατί τότε φεύγουν και τα τελευταία νεογιλά δόντια και η προληπτική παρέμβαση είναι πιο ολοκληρωμένη”, επισημαίνει ο κ. Κατσίκης, “Ομως, από το Υπουργείο δεν το δέχθηκαν γιατί θα είχαμε υπέρβαση της δαπάνης κατά 8 εκατ. ευρώ”.

Οι επιφυλάξεις των οδοντιάτρων για τον ΕΟΠΥΥ

Η συγκεκριμένη κοινωνική παροχή θα πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, όταν το κράτος υπογράψει συμβάσεις με τους οδοντιάτρους, οι οποίες θα καθορίζουν τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής, καθώς και το ύψος της αποζημίωσης για κάθε πράξη, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της “Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας”.

Η εκταμίευση του ποσού από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ δεν εξασφαλίζει τους οδοντιάτρους, τονίζει ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας: “Είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα για τη χώρα μας, καθώς η δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα ήταν ανύπαρκτη εδώ και χρόνια. Ομως, η αρχική δέσμευση του Υπουργείου ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το πλεόνασμα δεν ίσχυσε και το κόστος τελικά μετακυλίεται στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει clawback και rebate και είναι λογικό να μην θέλουμε να ενταχθούμε. Θέλουμε τουλάχιστον ισχυρές διασφαλίσεις από το Υπουργείο ότι θα παίρνουμε τα χρήματά μας”.

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση αυτήν την εβδομάδα, τόσο με τον Υπουργό Υγείας, όσο και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους τα μέλη της θα θέσουν ως προϋπόθεση, τη μελλοντική αύξηση των κονδυλίων για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών.

madata