Ντάισελμπλουμ: Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% την περίοδο 2023-2060

Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, τόνισε – «Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» είπε για το χρέος – «Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του» – Μοσκοβισί: Επέδειξε θάρρος ο Τσακαλώτος

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, που συνοδεύεται από την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs, αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος». Και εξήγησε: «Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη, τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EuroWorking Group θα εξετάσει τον μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος».

«Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση το DSA του ΔΝΤ και με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε, για να προσθέσει: «Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του».

Μοσκοβισί: Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία

Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση, διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά.

Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία, σημείωσε, για να συνεχίσει: «Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της».

«Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» είπε επίσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ξεκάθαρα» μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για καλά νέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το προηγούμενο έτος

Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε επίσης.

ΠΗΓΗ:www.protothema.gr