Νέο χαράτσι στα ακίνητα! Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα – Βρόχη άρχισαν να πέφτουν τα ειδοποιητήρια

Ξεθάβουν νόμο του 1931 για να εισπράξουν χρήματα οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα – Όσοι έχουν σπίτι, οικόπεδο, κατάστημα κοντά σε πλατεία, άλσος ή παιδική χαρά πληρώνουν χαράτσι – Το ποσό υπολογίζεται βάσει της θέσης, των τετραγωνικών και κατανέμεται στους ιδιοκτήτες όπως τα κοινόχρηστα

Ήταν στραβό το κλήμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά από άλλους φόρους, έρχεται τώρα και ακόμη ένα χαράτσι να το… αποτελειώσει.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται για να μπορέσουν οι Δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους “ξεθάβεται” από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ένας νόμος του 1931 ο οποίος είχε αναμορφωθεί το 1989 και ποτέ επί της ουσίας δεν είχε εφαρμοστεί, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους.

Τι είναι το “νέο” χαράτσι στα ακίνητα

Το νέο χαράτσι που… έρχεται από τα παλιά, είναι το τέλος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν την… ατυχία το ακίνητό τους να συνορεύει με οικόπεδο το οποίο απαλλοτριώθηκε για να κατασκευαστεί μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένας χώρος αναψυχής κλπ.

Για να γίνει η απαλλοτρίωση ο κάθε δήμος πλήρωσε ένα ποσό στον ιδιοκτήτη. Αυτό το ποσό πρέπει να αποσβεστεί. Επί ολόκληρες δεκαετίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» οι δήμαρχοι, για να μην πάρουν και το ανάλογο πολιτικό κόστος δεν προχωρούσαν στην είσπραξη αυτών των ποσών, όμως τώρα το ταμείο είναι… μείον και αποφασίστηκε να… ξεθαφτεί ο νόμος από τα συρτάρια.

Βάσει του νόμου αυτού προβλέπεται η καταβολή ποσού για την απαλλοτρίωση απ’ όλους τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται στη λογική ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων ωφελήθηκαν καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε και μαζί και η αξία του ακινήτου τους.

Πως υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να πληρωθεί

Για να υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται αρχικά το πλήθος των ακινήτων που “συνορεύουν” με το απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Το σύνολο του ποσού διαιρείται με βάση τα τετραγωνικά της πρόσοψης κάθε ακινήτου στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Εάν πρόκειται για πολυκατοικία το ποσό που αναλογεί στο κτήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες με βάση τον παρονομαστή των κοινοχρήστων.

Πως πληρώνεται το ποσό

Η εξόφληση του ποσού γίνεται σε βάθος 15 ετών. Οι δόσεις είναι άτοκες και πληρώνονται κάθε μήνα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού υπάρχει επιβάρυνση βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Εάν ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ τότε έχει έκπτωση της τάξης του 20%.

πηγη: www.newsit.gr