Κυπριακό: έτσι κατέρρευσαν οι συνομιλίες τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουλίου

Στις συζητήσεις είχαν τεθεί όλα τα θέματα, τόσο αυτά που αφορούν τις δικοινοτικές συνομιλίες, όσο και τη διεθνή Διάσκεψη, ασφάλεια, εγγυήσεις. Συζητείτο ακόμη και το «σενάριο» για συνάντηση πρωθυπουργών στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της Διάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα, εφόσον, βεβαίως, τη νύκτα σημειώνετο πρόοδος.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωνε επισήμως ετοιμότητα για λύση και διαλλακτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, μέσα σε κλίμα έντασης, αδιαλλαξίας, και επιθέσεων από την τουρκική πλευρά κατά της Λευκωσίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Ανστασιάδης, ζητούσε επίμονα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διατυπώσει σαφώς την τουρκική πρόταση, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ να λέει πως θέλει «ικανοποίηση» στα τέσσερα κεφαλαία (των δικοινοτικών συνομιλιών).

Περί τις δυο τα ξημερώματα, μεσολάβησε διάλειμμα, και ο Ν. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το διάλειμμα, ακολούθησαν οι καθοριστικές -για τη Διάσκεψη- εξελίξεις.

Όταν ξανάρχισαν λοιπόν οι συζητήσεις, η κυπριακή πλευρά φέρεται να ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον Μ.Τσαβούσογλου να υποβάλλει η Άγκυρα γραπτώς την τελική πρότασή της. Κάτι που απέφευγε να κάνει χτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρ’ ότι οι συνομιλίες είχαν μπει στην τελική ευθεία. Αλλωστε, γι’ αυτό είχε έλθει στο Κρανς Μοντάνα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η τουρκική αντιπροσωπεία συνέχισε να προβάλλει αντιρρήσεις ως προς την υποβολή γραπτών προτάσεων, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι την πρότασή της την έχει εκθέσει στον Α. Γκουτιέρες. Τότε, ο τελευταίος παρενέβη και δήλωσε πως θα συντάξει ο ίδιος το κείμενο, δεδομένου ότι αυτός έχει συνολική εικόνα των προτάσεων που έχουν γίνει.

Όταν ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για «κατάργηση» εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πρόσθεσε την παρατήρηση «άμεση» («immediately»), η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Α. Γκουτιέρες. Τότε παρενέβη ο Μ. Τσαβούσογλου λέγοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική πρόταση και ότι η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια, και στη συνέχεια την επανεξέτασή τους. Κατόπιν, συνέχισε στο μήκος κύματος των γνωστών τουρκικών θέσεων, προκλήθηκε για μια ακόμη φορά αναστάτωση μεταξύ τουρκικής και κυπριακής αντιπροσωπείας, με τον γ.γ. του ΟΗΕ να κλείνει τη συζήτηση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν έκανε λόγο μόνο για διατήρηση της συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια, αλλά είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει ολόκληρη τη Μόρφου.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

πηγη: www.cnn.gr