«Κλειδωμένα» ΑΦΜ λόγω χρεών στους Δήμους

Πολλοί φορολογούμενοι που τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Χωρίς να έχουν καμία φορολογική εκκρεμότητα, διαπίστωσαν ότι ο ΑΦΜ τους είχε «κλειδώσει», με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η επιστροφή του φόρου. Το ίδιο συνέβη και σε όσους ζήτησαν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Αυτό συνέβη διότι οι Δήμοι, μέσω της εφορίας, έχουν δεσμεύσει τους ΑΦΜ των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη. Μάλιστα, πολλοί πληροφορήθηκαν από τον υπάλληλο της ΔΟΥ ότι χρωστούν στον Δήμο, καθώς δεν είχαν λάβει ποτέ κάποια ειδοποίηση. Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους.

Έτσι, οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει μπλοκάρει για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και την επιστροφή φόρου.

Σε καθημερινή βάση, οι ΟΤΑ στέλνουν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των οφειλετών που «γύρισαν την πλάτη» στη ρύθμιση, δίνοντας εντολή για δέσμευση του αποδεικτικού ενημερότητας. Είναι το πρώτο μέτρο που επιβάλλουν οι ΟΤΑ για να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όσοι δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η χαριστική βολή για τους οφειλέτες των δήμων έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινητών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Μετά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων ακολουθούν οι πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τα Νέα, οι Δήμοι έχουν μπει ήδη για τα καλά στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκτός από εκποιήσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, άρχισαν να βγάζουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και ακίνητα.

Για να ενεργοποιηθεί ξανά ο ΑΦΜ και να μπορέσει ο φορολογούμενος να εισπράξει την επιστροφή φόρου που δικαιούται, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον Δήμο όπου έχει την οφειλή. Εκεί έχει δύο επιλογές: είτε να εξοφλήσει εξ ολοκλήρου το χρέος του είτε να το ρυθμίσει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Εφόσον τακτοποιήσει την οφειλή, ο δήμος χορηγεί βεβαίωση για άρση της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, την οποία θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος στην εφορία του προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο ΑΦΜ και να λάβει την επιστροφή φόρου ή φορολογική ενημερότητα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων για τον διακανονισμό της οφειλής, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

cnn