ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ!
Μπορεί το καλοκαίρι να συνδυάζει άψογα τις υψηλές θερμοκρασίες με τα μπάνια στη θάλασσα και την ξενοιασιά, δεν είναι όμως εποχή απαλλαγμένη κινδύνων. Για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες ακόμα, ως βασικότεροι καλοκαιρινοί κίνδυνοι θεωρούνται: ο ήλιος, τα τσιμπήματα, οι αλλεργίες και τα τροφιμογενή-υδατογενή νοσήματα.
Ας δούμε τι σημαίνει το καθένα και πως μπορούμε να τα προλάβουμε και να τα αντιμετωπίσουμε!
ΗΛΙΟΣ
Η έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και ωφέλιμη καθώς βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D. Όμως η υπερβολική έκθεση όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, μπορεί να είναι βλαπτική για το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για το λόγο αυτό:
- Δεν εκθέτουμε καθόλου στην ηλιακή ακτινοβολία μωρά έως 6 μηνών.
- Χρησιμοποιούμε αντηλιακά με φίλτρα UVA και UVB και με δείκτη προστασίας (SPF) 25 και άνω.
- Εφαρμόζουμε 30’ πριν από την έκθεση στον ήλιο (και σε συννεφιά), ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες, καθώς και μετά την έξοδο από το νερό.
- Φοράμε ρούχα που καλύπτουν το σώμα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στο μέσο της ημέρας (12:00-16:00)
- Σε περίπτωση εγκαύματος απομακρυνόμαστε από τον ήλιο, καθαρίζουμε την περιοχή με δροσερό νερό και εφαρμόζουμε τοπικά αντιφλογιστικά- επουλωτικά προϊόντα (π.χ. τζελ αλόης, λοσιόν) επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 3-4 φορές.
- Λαμβάνουμε υγρά για αποφυγή αφυδάτωσης και αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σπάμε ποτέ φλύκταινες, αν υπάρχουν.
Εκτός όμως από την προστασία του δέρματος πολύ σημαντική είναι και η προστασία των ματιών. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών παίρνουν περίπου το 80% του συνόλου της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα λάβουν σε όλη την ζωή τους, καθώς ο μηχανισμός απορρόφησης της UV ακτινοβολίας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Προστατεύουμε τα παιδικά ματάκια από τον ήλιο αλλά και από την πλάγια ακτινοβολία που αντανακλάται από τις πέτρες και την άμμο, με γυαλιά ηλίου απορροφητικά, ελαφρά και άθραυστα με προστασία 400 UV CE ή 100%UV.
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ
Εκτός από τον ήλιο δεχόμαστε επιθέσεις από πάσης φύσεως έντομα με τα τσιμπήματά τους, τα οποία είναι ενοχλητικά, πολλές φορές επίπονα αλλά και επικίνδυνα ειδικά σε περιπτώσεις αλλεργίας.
- Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος (DEET 30%-50%) και χώρου.
- Αν χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό ταυτόχρονα, τότε εφαρμόζουμε πρώτα το αντηλιακό και μετά το εντομοαπωθητικό, γιατί η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού ελαττώνεται κατά 1/3 με την ταυτόχρονη εφαρμογή, συνεπώς πρέπει να ελαττώνεται και η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.
- Αποφεύγουμε τη χρήση έντονων αρωμάτων και μένουμε σε ελεγχόμενα και κλιματιζόμενα δωμάτια.
Σε περίπτωση τσιμπήματος, προκαλείται φυσιολογική τοπική αντίδραση όπως ερυθρότητα, οίδημα και πόνος, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τοπικά αντισταμινικά-αντικνησμώδη ή κορτιζονούχα προϊόντα. Υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα εμφάνισης εκτεταμένης αντίδρασης όπως κνίδωση, δύσπνοια, βράγχος φωνής, ακόμα και απώλεια των αισθήσεων τα οποία ανήκουν στο αλλεργικό σοκ.
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Άλλος ένας καλοκαιρινός κίνδυνος είναι οι αλλεργίες, δηλαδή η λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι αβλαβείς και μπορεί να έχει από ήπια έως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή συμπτωματολογία.
Κατηγοριοποιούνται σε αναπνευστικές, τροφικές, αλλεργίες από δήγματα, αλλεργίες σε φυτά (γύρεις), φαρμακευτικές, καθώς και στον ήλιο (ηλιακή κνίδωση) και το κρύο νερό της θάλασσας (αλλεργικό κνησμώδες εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 ώρα και εξαφανίζεται λίγες ώρες μετά).
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Αποφεύγουμε την επαφή με τα αλλεργιογόνα (όταν τα γνωρίζουμε)
- Χορηγούμε αντισταμινικά (ανακουφίζουν από τον κνησμό, το φτάρνισμα και την καταρροή), βρογχοδιασταλτικά – αποσυμφορητικά (ανακουφίζουν από την ρινική συμφόρηση και κρατούν ανοικτούς τους αεραγωγούς), ή κορτικοστεροειδή (ανακουφίζουν από τη φλεγμονή), ανά περίπτωση και ΠΑΝΤΑ μετά από ιατρική συμβουλή.
ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΗ-ΥΔΑΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Βρέφη και μικρά παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος λόγω μειωμένης προϋπάρχουσας ανοσίας και διαφόρων συμπεριφεριολογικών παραγόντων, όπως το να βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα.
«Βράστε το, μαγειρέψτε το, ξεφλουδίστε το ή αφήστε το»! Τι σημαίνει αυτό για την περίοδο που είμαστε διακοπές;
- Δεν καταναλώνουμε φρέσκα γαλακτοκομικά που μπορεί να μην είναι παστεριωμένα και γενικά τηρούμε προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφών και ποτών
- Καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για το βούρτσισμα των δοντιών
- Πλένουμε συχνά τα χέρια των παιδιών και τα δικά μας ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια
- Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, τα αντιμετωπίζουμε με χορήγηση πόσιμων διαλυμάτων ενυδάτωσης και ελαφρά διατροφή. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διάρροιας, και σε έλλειψη πόσιμων διαλυμάτων ενυδάτωσης μπορούμε να βάλουμε σε 1lt εμφιαλωμένου νερού, 6 κουτ. του γλυκού ζάχαρη και 1 κουτ. του γλυκού αλάτι ως υποκατάστατο ενυδάτωσης για αποφυγή αφυδάτωσης και το χορηγούμε με κουταλάκι.
Να έχετε ένα καλό και υγιές καλοκαίρι!
Πηγή: mytwins.gr