Κακοκαιρία: Η Ωκεανίς καταφθάνει με καταιγίδες, χιόνια και βοριάδες

Από πού θα αρχίσει η επέλαση του κύματος κακοκαιρίας. Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Για την Παρασκευή, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες -κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα- και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Μέχρι την νύχτα, θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Από την νύχτα στα βόρεια, θα έχουν ένταση 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καταγράψει μικρή πτώση από τα βόρεια. Παγετός προβλέπεται την νύχτα για τα βόρεια ηπειρωτικά.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ, που από το βράδυ θα γίνουν βόρειοι, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το βράδυ θα χιονίσει στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ, που την νύχτα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 3 και 14 βαθμών Κελσίου.

Στην Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Την νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Αναμένεται τοπικά περιορισμένη ορατότητα, τις πρωινές ώρες, στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Τοπικά στη Μακεδονία θα είναι βόρειοι-βορειοδυτικοί με ένταση 4 μποφόρ, ενώ από τη νύχτα θα αυξηθεί η ένταση τους σε 5-6 μποφόρ. Το βράδυ στα ανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και την νύχτα θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, κατά τόπους, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

 

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και αργότερα στα ορεινά της δυτικής Στερεάς. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, κατά τόπους, θα δείξει 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησοαναμένονται λίγες νεφώσεις, που το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από τις βραδινές ώρες, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια θα φυσούν νοτιοδυτικοί, εντάσεως 4-5 μποφόρ, που του βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, κατά τόπους, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.  Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Αργά τη νύχτα, στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Ο καιρός το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται το Σάββατο, με νεφώσεις και βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και κυρίως με καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο στην ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα). Τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βορειοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή, στα βόρεια αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις, που μετα το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, κυρίως ηπειρωτικά, που βαθμιαία στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Θεσσαλία και στις Σποράδες τις πρωινές ώρες, καθώς και στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από το βράδυ. Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα νοτιοανατολικά, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φυσούν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 7 με 8 μποφόρ, στα πελάγη 9 και στο βόρειο Αιγαίο το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Εκτακτο δελτίο την ΕΜΥ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια, θα γίνει αισθητό το νέο πέρασμα της με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Το Σάββατο, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, από τα ξημερώματα σε Μακεδονία, Θράκη, νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

 

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, και σε βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες σε Θεσσαλία και Σποράδες.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι οκτώ έως εννέα μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο και στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένιση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται την Κυριακή σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα κατά τόπους στην Κρήτη.

Αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου, από το Σάββατο και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Ο παγετός την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια, θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

 

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

 

madata