Φονικός σεισμός στο Μεξικό. Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων

Φονικός  σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με την μέτρηση του Αμερικάνικου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν λίγο στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Iνστιτούτου, ο ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 149 είναι οι νεκροί από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, που συγκλόνισε την Πουέμπλα του Μεξικού, νοτιοανατολικά της πόλης του Μεξικό το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Eκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Ανάμεσα στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονται και παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε. Σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σχολείο Enrique Rebasmen προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους μαθητές.

Από την δύναμη του σεισμού, πιστεύεται ότι ενεργοποιήθηκε το φαίστειο Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

Οι αρχές σε συνεργασία με τους εθελοντές δίνουν μάχη για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ανθρώπους στα χαλάσματα, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα κτίρια κουνήθηκαν και οι κάτοικοι τρομαγμένοι βγήκαν στους δρόμους.

Μεγάλες  καταστροφές και καταρρεύσεις σε κτίρια τόσο στην Πόλη του Μεξικό όσο και σε άλλες περιοχές, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν πως ο σεισμός έγινε ακόμα πιο αισθητός απ’ ότι ο προηγούμενος.

Τουλάχιστον 27 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι, δήλωσε επισήμως ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Στην μεγαλούπολη των 20 εκατ. κατοίκων υπάρχουν χαλάσματα παντού. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για εκατοντάδες άτομα.

Σκηνές αλλοφροσύνης στους δρόμους – Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στους δρόμους της πρωτεύουσας οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν βγάλει νοσοκομειακά κρεβάτια για να παράσχουν όπως-όπως τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τους βαρύτερα τραυματισμένους στα νοσοκομεία.

Τουλάχιστον ένας επιζώντας ανασύρθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πολυσύχναστη συνοικία Κοντέσα της πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός εξαώροφου κτιρίου σε μικρή απόσταση.

Στην Κουερναβάκα, μια πόλη της Μορέλος που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 8 ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη του Μεξικό και στοίχισε τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους (19/9/1985).

Η δόνηση σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα σφοδρή σεισμική δόνηση 8,1 βαθμών συγκλόνισε την χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 98 ανθρώπων.

Την συμπάθειά του προς τον μεξικανικό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ο Θεός να φυλάει τον λαό του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς» αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

 

πηγη: www.madata.gr