Επίδομα θέρμανσης: Η φετινή προκαταβολή εξαρτάται από την περσινή κατανάλωση

Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Πέμπτης, σημειώνοντας πως η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Αναφερόμενος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «δεν είναι πανάκριβο» και πρόσθεσε πως «Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δεν είναι εφικτό να καταργηθεί σε αυτή τη φάση, καθώς «φέρνει» στα κρατικά ταμεία έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού.

Επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

 

Σχετικά με την επαναφορά της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά του ευρώ, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά το «καλάθι» του νοικοκυριού και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, ο κ. Σταϊκούτρας είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, καθώς «δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταλήξει στον καταναλωτή η μείωση».

«Δεν μπορείς να επηρεάσεις την αγορά βάζοντας πλαφόν στα προϊόντα. Το πλαφόν επηρεάζει την δυναμική της αγοράς», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής και το αίτημα και της Ελλάδας για ορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, ο Υπ. Οικονομικών είπε πως «το πλαφόν που ορθώς υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός είναι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην ρίζα του».

Αυξάνονται οι παραγγελίες στην Αττική

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες στην Αττική που είχαν ξεκινήσει «μουδιασμένα» και σε μικρές ποσότητες από τους καταναλωτές, εμφανίζονται αυξημένες.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου -περί τα 1.60 ευρώ το λίτρο – με την οποία «έκλεισε» η περσινή σεζόν άφησε τις δεξαμενές στα περισσότερα σπίτια άδειες, με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε νέες παραγγελίες την περασμένη άνοιξη, όπως εξηγεί στο CNN Greece η πρόεδρος των Βενζινοπωλών, Μαρία Ζάγκα. Με αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα να επιθυμούν να εφοδιαστούν εγκαίρως.

Χρειάζεται «προσοχή» για το ταμείο της χώρας

«Σήμερα, η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική βοήθεια στους πολίτες της, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, είναι το 2% του ΑΕΠ», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια είναι περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί και 2 δις. ευρώ για τα εξοπλιστικά. Όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, κάποιος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, ιδίως όταν μιλάμε για μειωμένη φορολογία σε σχέση με παλαιότερα. Ποιος είναι αυτός; Το ταμείο της χώρας, που βρίσκει λεφτά από την έξοδο στις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Υπ. Οικονομικών συμπλήρωσε πως «χρειάζεται διπλή προσοχή γιατί τα spreads έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη, είναι στα επίπεδα που ήταν πριν από έξι μήνες, αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είπε πως οκτώ στους δέκα πολίτες πληρώνουν 1 δις. ευρώ λιγότερους φόρους από όσο πλήρωναν το 2018 και πως η φορολογία στα χαμηλά στρώματα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς έχουν καταργηθεί και μια σειρά από φόρους, όπως η εισφορά αλληλεγγύης.

cnn