Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Κύθηρα, κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις ευθύνες

Οριοθετημένη περιμετρικά, χωρίς ενεργό μέτωπο και με μικρές μόνο εστίες μέσα στην καμένη έκταση, παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Κύθηρα, την ώρα που «καίει» η «φωτιά» της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αντιμετώπισή της.
Η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για κακό συντονισμό που στοίχισε το 1/3 του νησιού και ζητά εξηγήσεις. «Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι» απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζοντας τον Δήμαρχο Κυθήρων, Δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.

«Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή».

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», διευκρινίζει ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Ο κ.Τόσκας κατηγορεί τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως λέει, βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

Ζητά, τέλος, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.
πηγη: www.cnn.gr