Χαρίτσης: Ιστορική η απόφαση του Eurogroup

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, έχουμε μια απόφαση που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού”, δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Eurogroup

Ιστορική χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, εξηγώντας «ύστερα από χρόνια, ουσιαστικά για πρώτη φορά έχουμε μια απόφαση που ανταποκρίνεται και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

O κ. Χαρίτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ, διευκρίνισε ότι «η χθεσινή απόφαση αφενός διασφαλίζει την εκταμίευση μιας σημαντικής δόσης η οποία δεν αφορά μόνο την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι μετά από διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, «περιγράφεται με σαφήνεια για πρώτη φορά στην απόφαση του Eurogroup ο μηχανισμός αυτής της ρήτρας ανάπτυξης, ενώ, επίσης, καθορίζονται και πλεονάσματα πολύ πιο ήπια σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από το 2015».

«Υπενθυμίζω ότι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για τις χώρες αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού χρέους, όπως και η δική μας, είναι στο 2,6% ενώ για εμάς μετά και τη χθεσινή συμφωνία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μεσοσταθμικά τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμανθούν γύρω από το 2% και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» πρόσθεσε.

Εξαιρετική ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δίνεται μια ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζεται η εξαιρετική ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και υπάρχει μια σαφής απάντηση στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα απελευθερώσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Eurogroup γίνεται ρητή αναφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. “Το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα και στην Κομισιόν για την εξαιρετική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για την τόνωση των επενδύσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη από τον Ιούλιο του 2015, συνολικού ποσού περίπου 11 δισ. ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό συμπέρασμα της εν λόγω απόφασης, εκτίμησε ότι «πλέον έχουμε στα χέρια μας όλα εκείνα τα εργαλεία που δημιουργούν έναν καθαρό διάδρομο για το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να υλοποιηθεί και η βασική δέσμευση της κυβέρνησή μας που λέει ότι εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα αρθεί η επιτροπεία και θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει με όρους δικαιοσύνης στην ανάπτυξη».

Για την κριτική της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αναγνώσει το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας». Επισήμανε ότι η απάντηση δίνεται από τον διεθνή τύπο και απέδωσε σε αμηχανία τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια σοβαρή αντιπολιτευτική δύναμη θα ήταν να ενισχύει αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς δεν το έκανε ούτε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν δίναμε τη σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι δεν θέλει να το κάνει και τώρα. Γι αυτά όλα θα τους κρίνει ο λαός» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ:news247.gr