Πρώτα «βέλη» από το εξωτερικό κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Δηλητηριώδες» άρθρο από το Reuters
Τα πρώτα «βέλη» από το εξωτερικό εκτοξεύθηκαν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με ένα άρθρο του Reuters να «καρφώνει» για αριθμό λαθών ήδη από τις πρώτες εβδομάδες τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τον αρθρογράφο Hugo Dixon να είναι αρκούντως «δηλητηριώδης», για την αρχή της πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Hugo Dixon (που γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και είχε αρθρογραφήσει συχνά για την τετραετία Τσίπρα, ενώ πάντα «έπαιζε» υπέρ της πλευράς των δανειστών στο «καυτό» 2015) γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία με σαφές σχέδιο και κινήθηκε γρήγορα.
Έτσι όρισε κάποιους «ταλαντούχους υπουργούς», αλλά επέλεξε και πολλούς τεχνοκράτες που δεν ανήκουν στη ΝΔ.
Και συμπληρώνει «Ικανούς τεχνοκράτες, που όμως μπορεί εύκολα να χάσουν την επαφή με τον κόσμο. Και τότε η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει καλή αλλά όχι τέλεια αρχή» είναι ο τίτλος του άρθρου στο Reuters.
Και έχει κάνει τέσσερα βασικά λάθη:
– «Πρώτον, το γεγονός ότι όρισε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση. Η απάντηση του Μητσοτάκη είναι να αλλάξει τον νόμο ώστε ο υποψήφιος του να μπορεί να πάρει τον ρόλο».
– «Δεύτερο λάθος ο τρόπος με τον οποίο απομάκρυνε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, που ήταν σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Ενδεχομένως να μην ήταν ο σωστός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση. Αλλά απομακρύνθηκε με αλλαγή του νόμου και με ένα τρόπο που φάνηκε ως παρέμβαση σε μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή προσθέτει».
– «Τρίτο λάθος ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν μόλις δύο γυναίκες.
– «Τέταρτο λάθος ότι η επιλογή τεχνοκρατών είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την επαφή τόσο με τα μέλη του κοινοβουλίου όσο και με το ευρύτερο κοινό. Αυτό στο οποίο είναι καλοί οι τεχνοκράτες, είναι να συζητούν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις με άλλους τεχνοκράτες», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο.
«Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως σίγουρα θα γίνουν, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα» επισημαίνει το άρθρο του Reuters. Και καταλήγει:
«Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι η ύβρις προηγείται της νέμεσης. Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στις γρήγορες “νίκες” έναντι της καθιέρωσης των γενικών αρχών. Εάν θέλει να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς, θα πρέπει να κυβερνήσει με βάση τις λογικές αρχές που ισχύουν για όλους. Ο Μητσοτάκης έκανε μια εντυπωσιακή εκκίνηση. Θα ήταν σοφό να καταλάβει ότι κάνει και λάθη».
Τι κρατάμε από τα παραπάνω και θεωρούμε ως, πραγματικά ουσιαστικό, λάθος;
Την ύπαρξη πολλών, δυνητικά εχθρικών προς το εκλογικό σώμα της ΝΔ, τεχνοκρατών. Εχει προκληθεί μεγάλη δυσαρέσκεια στην Κ.Ο. της ΝΔ η οποία μπορεί να μην καταγράφεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και το κακό με τους τεχνοκράτες είναι ότι δεν κοιτούν πέρα από διαγράμματα, πίνακες και αριθμούς. Και χάνουν την πολιτική ουσία…
ΠΗΓΗ: pronews.gr