Κλειδώνει σήμερα το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Τι περιλαμβάνει
Σήμερα η σύσκεψη με τους τραπεζίτες για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσει μεγάλες εκκρεμότητες και να πετύχει δύσκολους συμβιβασμούς ώστε να µην απειληθεί η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Με τους θεσμούς να έχουν ήδη στείλει τις προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων, οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο εντείνονται ενώ ενδιαφέρον θα έχουν τα μηνύματα που αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής συνόδου των «19» και αν βρεθεί στην σημερινή ατζέντα αυτό θα γίνει μόνο από σπόντα καθώς η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τα αποτελέσματα των δύο μεταμνημιονιακών αξιολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Κόκκινα δάνεια
Με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και το πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών τραπεζικών δανείων να αποτελούν τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα κυβέρνηση και τράπεζες θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες καθώς θεωρούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς προβλέπει τα ανώτατα όρια για την προστασίας της κύριας κατοικίας να ανέρχονται στις 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.
Το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο κούρεμα του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%. Η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αρνηθεί τη ρύθμιση, η υπόθεσή του θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.
Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.