Αιγαίο: Μετά τις μέδουσες τώρα μαζική εισβολή από… δηλητηριώδη ψάρια!
Στα μέσα Ιουνίου μαζί με τους πρώτους λουόμενους έκαναν την εμφάνισή τους στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο κοπάδια από μέδουσες, απομακρύνοντας τους λουόμενους από τις παραλίες.
Μαζική όμως είναι και η εισβολή από ξενικά είδη που δεν είναι μόνο ψάρια, αλλά και φύκια, μαλάκια, εχινόδερμα και καρκινοειδή.
Είναι ενδεικτικό πως από τα 17.000 είδη που γνωρίζουμε στη Μεσόγειο, πάνω από 1.000 είναι ξενικά.
«Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό. Από αυτά τα 1.000 και πλέον είδη στα ελληνικά νερά γνωρίζουμε την ύπαρξη τουλάχιστον 240, ενώ συγκεκριμένα στα νερά της Ρόδου και γενικότερα των Δωδεκανήσων έχουμε καταγράψει πάνω από 130 είδη», εξηγεί στα Νέα θαλάσσια βιολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Μαρία Corsini Φωκά
Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869. Μάλιστα τα ξένα είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον Γάλλο μηχανικό της διώρυγας, Φερντινάντ Λεσέψ.
Από τον περασμένο Μάρτιο πολλές είναι οι αναφορές στο νησί της Ρόδου για το λεοντόψαρο, ένα δηλητηριώδες ψάρι με μεγάλες, μακρόστενες ακάνθες στη ράχη του και μπορούν να το δουν ακόμα και οι λουόμενοι με μάσκα σε βάθος 3 – 4 μέτρων.
Κάποια από τα ξενικά είδη μάλιστα ακόμα και στη χώρα μας καταναλώνονται. Όπως η φιστουλάρια ή τρομπέτα που εντοπίστηκε στη Ρόδο το 2001. Αρχικά δεν του έδιναν σημασία, τώρα όμως καταναλώνεται κανονικά.
Οι επιστήμονες πάντως του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου βρίσκονται σε επιφυλακή και αυτό γιατί ένα είδος ψαριού από την Ερυθρά Θάλασσα, το Plotosus Lineatus με δηλητηριώδη αγκάθια, που μπορεί να καταναλωθεί, αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά νερά.
πηγη: www.athensmagazine.gr