Αποκλιμάκωση στην Ενέργεια: Υποχώρησε η τιμή του ρεύματος – Νέα πτώση για το φυσικό αέριο

Στα 155,34 ευρώ υποχώρησε η τιμή του ρεύματος στην προημερήσια αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την Τρίτη, καταγράφοντας πτώση 33,64% με ώθηση κυρίως την πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς αποτέλεσε το 35,64% του ενεργειακού μείγματος.

Πιο αναλυτικά, το μείγμα της ενέργειας σήμερα αποτελείται εκτός από το φυσικό αέριο, κατά 28,29% από εισαγωγές, κατά 17,06% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), ενώ ο λιγνίτης αποτελεί το 11,38% αυξάνοντας το συνήθως μονοψήφιο ποσοστό του.

Η αποκλιμάκωση στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χθες έριξε το πολύτιμο αέριο κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, κλείνοντας στα 96,5 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως χθες η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε εβδομαδιαία πτώση κατά 12%, με φόντο τον ήπιο καιρό, τα ενισχυμένα αποθέματα και τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι τιμές παραμένουν πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

Σημειώνεται πως σε ημερίδα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημάνθηκε η ανάγκη για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και για δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν και στην ελληνική αγορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και τελικών καταναλωτών, κάτι που θα επιτρέψει τόσο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και την προστασία των καταναλωτών από την έντονη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο.

cnn