Παναγία των Παρισίων: Σε βραχυκύκλωμα αποδίδεται η καταστροφική πυρκαγιά

Σε βραχυκύκλωμα αποδίδουν οι ειδικοί την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για την πορεία των ερευνών, δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα το πράσινο φως να εργαστούν στον καθεδρικό ναό και να ψάξουν στα ερείπια για λόγους ασφαλείας.

Ο θόλος του ναού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ένα μέρος του έχει καταρρεύσει ενώ το βέλος του καθεδρικού ύψους 93 μέτρων που προστέθηκε από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ – Λε – Ντίκ το 1859, καταστράφηκε.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης, συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες ασφαλείας.

Επίσης, ο Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε στο The Associated Press ότι στο μνημείο έχουν τοποθετηθεί ξύλινες σανίδες με σκοπό να στηρίξουν τα κάποια ευάλωτα τμήματα των τειχών που κάηκαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Parisien, η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη βάση του βέλους, εκεί όπου είχε στηθεί μια μεγάλη σκαλωσιά για τις εργασίες συντήρησης.

Από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις προκύπτει ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε στη γωνία του βέλους, στην πλευρά της Παναγίας των Παρισίων, που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα.

Μάλιστα πριν τις δηλώσεις του αξιωματούχου, η Le Parisien είχε αναφέρει πως δεν αποκλείεται η φωτιά να προκλήθηκε από ένα βραχυκύκλωμα στα ασανσέρ που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης.

Κάμερα ίσως αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε το ναό

Η γαλλική εταιρεία Europe Echafaudage που είχε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του βέλους ύψους 93 μέτρων στην Παναγία των Παρισίων ανακοίνωσε πως μια κάμερα μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Η κάμερα είχε εγκατασταθεί στον καθεδρικό ναό μερικές ώρες πριν την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς την Δευτέρα.

Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

madata