Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Μάκιστο. Μνήμες του 2007

Δεκα χρονια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και τα χιλιάδες στρέμματα και τις περιουσιες που έγιναν στάχτη ο πύρινος εφιάλτης ξαναζωντανεύει. Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική από τις τρεις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ηλεία, με τελευταία αυτή στη Μάκιστο που έχει το πιο επικίνδυνο πύρινο μέτωπο, καθώς κινείται με ταχύτητα προς τον οικισμό.

Όπως δήλωσε στο tempo24.news ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην περιοχή κάνουν ρίψεις τέσσερα Πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ενισχύονται τώρα από δύο ελικόπτερα. Πρόσθεσε δε οτι το πιο δύσκολο σημείο της πυρκαγιάς είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μακίστου καθώς οι φλόγες (όπως έχει γράψει νωρίτερα το tempo24.news) έχουν πλησιάσει στα σπίτια.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί και δεν απειλείται η κοινότητα Μάκιστος. «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως τόνισε, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες». Επίσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχει καλύτερη εικόνα και για τα άλλα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές Κακοτάρι και Πέρσαινα».

Και στις τρεις φωτιές επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις 16.00 το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση και πουρνάρια και έχει ξυπνήσει πανικό και μνήμες στους κατοίκους από το 2007 όταν και το χωρίο κυριολεκτικά είχε ισοπεδωθεί από τις φλόγες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 20 άντρες με 10 οχήματα και ενδεχομένως να ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο καναντέρ και δύο PZL, σε μία προσπάθεια να προλάβουν τη φωτιά πριν προσεγγίσει το χωριό.

Φωτιές στα χωριά Κακοτάρι και Αγραπιδοχώρι
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες δύο πυρκαγιές στην Ηλεία. Στο Κακοτάρι, όπου η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά κινείται προς μία χαράδρα και αν εισέλθει στην χαράδρα υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσει το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο αυτό έχουν σπεύσει και επιχειρούν 10 άντρες της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Το τρίτο πύρινο μέτωπο βρίσκεται στο Αγραπιδοχώρι, όπου καίγεται αγροτοδασική έκταση και πουρνάρι, χωρίς να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 15 άντρες με 7 οχήματα και αεροσκάφος.

Πρόσθετα, νέα φωτιά έχει ξεσπάσει και στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρόνερο του νομού Δράμας, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αυτό το πύρινο μέτωπο στο οποίο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Κεφαλονιά
Σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πετανοί Κεφαλονιάς μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και μεταφέρουν πως ήδη πηγαίνει καλύτερα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιές αλλά με πολύ βελτιωμένη εικόνα που βαίνει προς οριοθέτηση βρίσκονται:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Βαθύλακος Δράμας. Πλέον η φωτιά έχει περιοριστεί σε κορυφογραμμή και αντιμετωπίζεται. Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη PZL.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Λουτρά Σιδηροκάστρου στις Σέρρες. Έχει μείνει ένα μέτωπο μακριά από την κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Η πυρκαγιά κινήθηκε αρχικά πολύ κοντά στα σπίτια, όμως το μέτωπο στο σημείο αντιμετωπίστηκε από χθες και έτσι οι υπόλοιπες εστίες κινήθηκαν μακριά από την κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα, χθες το απόγευμα περίπου 70 πελάτες ξενοδοχείου στα Λουτρά, εκκένωσαν ξενοδοχείο της περιοχής και απομακρύνθηκαν για καθαρά προληπτικούς όμως λόγους και εξαιτίας των καπνών. Στο σημείο επιχειρούν 25 άντρες της Πυροσβεστικής με 12 οχήματα.

Οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο και με μικροεστίες είναι:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή, Λιβάδι του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, κοντά στην κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν σπίτια, χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ οι ρίψεις νερού που έγιναν νωρίς το πρωί από αέρος ήταν καθοριστικές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή, Κοιλιωμένο Ζακύνθου. Στο σημείο παραμένουν για προληπτικούς λόγους 27 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή, Λιμνιά Καβάλας. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 22 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 5 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, στην Κόρινθο. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 86 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 32 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση χθες στο μεσημέρι, στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.  Χθες το απόγευμα, η φωτιά έφτασε μία ανάσα από τα σπίτια, ενώ οι κάτοικοι έβγαλαν όλη τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και βοηθούσαν και εκείνοι στο έργο της κατάσβεσης. Μάλιστα, χθες το απόγευμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένα σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές και συγκεκριμένα στην κεραμοσκεπή και στην πέργκολα. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο ελικόπτερα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Καναβάρι Θήβας.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή, Σιμωτάτα Κεφαλονιάς.

Υψηλός δείκτης επικινδυνότητας σήμερα για τα Δωδεκάνησα

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας κινδύνου 3) για το νομό Δωδεκανήσου.

news247

tempo24