Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Αλλάζουν ως τον Μάρτιο οι αντικειμενικές

Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμένει ακριβός παρά τις μειώσεις που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες αλλά το 2018 θα έρθει νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.

Παράλληλα κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη χρονική μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η σχετική μνημονιακή δέσμευση ήταν οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο χρόνος δεν επαρκεί, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Έτσι, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει έως το τέλος Μαρτίου 2018.

Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και μάλιστα ο λογαριασμός θα έρθει νωρίτερα. Στόχος είναι η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

 

www.madata.gr