ΗΠΑ: Τώρα βγαίνει στην επιφάνεια η τραγωδία – Στους 38 οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ

Η πτώση της στάθμης των νερών αποκαλύπτει τη φρίκη – Τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν παντού πτώματα – Πρόβλεψη για θεαματική άνοδο της λίστας θανάτου

Έξι ημέρες μετά το πρώτο χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ στις αμερικανικές ακτές και ενώ η στάθμη των νερών έχει πέσει αισθητά, αρχίζει να βγαίνει -κυριολεκτικά- στην επιφάνεια η τραγωδία που έπληξε την περιοχή του Τέξας και όχι μόνο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών αυξήθηκε στους 38 και σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τους ελέγχους.

Τα σωστικά συνεργεία πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, ελέγχοντας για ανθρώπους που είτε έχουν πνιγεί, είτε έχουν επιβιώσει και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Όπως όλα δείχνουν, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι είχε αρχικά διαφανεί, καθώς τα νερά υποχωρούν και φανερώνονται οι σοροί όσων δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

 

Η αστυνομία του Χιούστον εκφράζει φόβους για τραγωδία πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι έχει προβλεφθεί, καθώς μόνο οι άνδρες του έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό πτωμάτων, τα οποία έκρυβε το νερό που είχε πλημμυρίσει ένα τεράστιο κομμάτι της περιοχής. «Θα ψάξουμε τετράγωνο-τετράγωνο, σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε αφήσει κανέναν πίσω μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Χιούστον.

Η επόμενη μέρα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τη λίστα των θυμάτων. Αφορά -κυρίως- όσους κατάφεραν επιβιώσουν από τη μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή. Ολόκληρη η πόλη του Μπόμοντ είναι χωρίς πόσιμο νερό, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσεις ακόμη και ασθενειών.

Η πίεση και η διάβρωση του νερού προκάλεσε δύο εκρήξεις στο εργοστάσιο χημικών στην επαρχία Χάρις, στο Χιούστον, στέλνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, χτυπώντας τη Λουιζιάνα και στρέφοντας την πορεία του προς το Μισισιπί, το Τενεσί και το Κεντάκι, το Τέξας μετρά τις πληγές του, καταγράφοντας πάνω από 48.000 κατεστραμμένα σπίτια και πάνω από 32.000 ανθρώπους χωρίς κατοικία, σε καταυλισμούς και σε άλλες δομές προσωρινής φιλοξενίας.

 

 

Ακολουθεί η Ίρμα που αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 2

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές ακτές ετοιμάζονται για το νέο καιρικό χτύπημα, αυτή τη φορά της τροπικής καταιγίδας Ίρξ,α, η οποία αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας δύο, στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Εκτιμάται ότι θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο για πολλές ημέρες και αναμένεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα φτάσει στην 3η βαθμίδα της κλίμακας.

Το απόγευμα η Ίρμα απείχε περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά των Υπήνεμων Νήσων και συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 155 χιλιομέτρων την ώρα.

 

 

πηγη: www.protothema.gr