Eurogroup: Εκταμίευση της δόση με μέτρα για το χρέος

Οι 19 του ευρώ είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν σχεδόν ένα δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFA & SMPs) που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων του 2018, βάσει θετικής εισήγησης από την Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση μπορεί να περιείχε αστερίσκους και αυστηρή κριτική σε σχέση και με το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έφτανε όμως στο συμπέρασμα του “όλα βαίνουν καλώς” και “οι αρχές έχουν ολοκληρώσει το έργο που τους αναλογεί”. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι όλα τα Κράτη Μέλη και όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί συμμερίζονται απόλυτα το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ακόμα όμως και έτσι, στη συγκεκριμένη περίσταση, προ το παρόν τουλάχιστον δεν διαφαίνεται διάθεση να μην ακολουθηθεί η εισήγηση της Κομισιόν – το δε EWG δεν ασχολήθηκε καν με την ουσία των ευρημάτων και έσπευσε να προσυπογράψει την έκθεση και θετικό σημείωμα προς τους Υπουργούς.

Ενδιαφέρον βεβαίως θα έχει το αν και κατά πόσο οι εταίροι της χώρας θα τοποθετηθούν επί των διαφαινόμενων προθέσεων των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, αν φυσικά το θέμα τεθεί προς συζήτηση. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η προεδρία του σώματος θα διατυπώσει τις συστάσεις περί τήρησης των συμφωνηθέντων, με το βλέμμα στην 3η μεταπρογραμματική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια του Eurogroup και των άτυπων συναντήσεων του ECOFIN στο Βουκουρέστι, την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος V.Dombrovskis, ο Επίτροπος G.Oettinger και ο Επίτροπος P.Moscovici.

Στην Ευρωομάδα, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων βάσει της επικαιροποίησης της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου για το 2019, μετά την έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, Andrea Enria, θα παρουσιάσει τις τρέχουσες δραστηριότητες του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση επίσης για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Συμβουλίου Ενιαίας Εκκαθάρισης (τραπεζών) από την πρόεδρό του Elke König.

Ο Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι παρόν για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις της ζώνης του ευρώ.

Στη συνέχεια, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει σε μια περιεκτική σύνθεση (27) για να δώσει συνέχεια στη Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ του Δεκεμβρίου του 2018. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Ευρωομάδα θα συζητήσει θέματα διακυβέρνησης σχετικά με το δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας καταθέσεων (EDIS) θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με έναν οδικό χάρτη για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το EDIS (ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων).

Κατά το άτυπο ECOFIN που ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα, οι υπουργοί της ΕΕ, στους οποίους θα προσχωρήσουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συζητήσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πορείας προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης ορισμένα στοιχεία του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η σύνοδος του Σαββάτου θα αρχίσει με μια συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στις φορολογικές βάσεις των κρατών μελών. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ρόλο της φορολογίας στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, με βάση ένα ανεπίσημο έγγραφο της Επιτροπής. Τέλος, οι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους εντολής της ΕΕ πριν από τις υπουργικές συνεδριάσεις της G20 και του ΔΝΤ.

 

madata