Εκτός Κορυδαλλού για 48 ώρες ο Κουφοντίνας – Τι είπε στο Συμβούλιο της φυλακής και πήρε την άδεια

Συνοδευόμενος από τη συνήγορό του Ιωάννα Κούρτοβικ, τη σύζυγό του Κική Σωτηρόπουλου και τον γιο του Εκτορα, βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού με 48ωρη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, λίγο μετά τις 12:00.

Στην είσοδο των φυλακών τον περίμεναν φίλοι του οι οποίοι φώναζαν συνθήματα.

Το ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη και καταδικασμένος 11 φορές σε ισόβια, δεν έκανε καμία δήλωση.

Στους δημοσιογράφους μίλησε η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία είπε μεταξύ άλλων: Η άδεια είναι δικαίωμα για τον κατηγορούμενο. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση.
Και ανέφερε: Οσοι παρεμβαίνουν να σεβαστούν τον κρατούμενο

Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι αυστηροί
Ουσιαστικά ο “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη στο 48ωρο που θα μείνει εκτός της ειδικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού θα πρέπει να πάει τέσσερις φορές στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχή όπου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.
Σύμφωνα με τους όρους που επιβλήθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών για την άδεια θα πρέπει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο Α.Τ. του Βαρνάβα Αττικής.
Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών στο οποίο συμμετέχει και εισαγγελέας επόπτης, μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.
Ο βίος και η πολιτεία του Δημήτρη Κουφοντίνα – Τα χτυπήματα της 17Ν και η δίκη που γράφτηκε στην ιστορία
Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά και η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ). Και στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος κλήθηκε σε ακρόαση και απάντησε σε ερωτήσεις του συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση της άδειας.
Τι είπε στο Συμβούλιο της φυλακής και πήρε 48ωρη άδεια
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας.
«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.
Ο ίδιος, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.
Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Τι ισχύει για το καθεστώς αδειών
Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».
Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια, ενώ από την πλευρά τους, οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν τα οκτώ χρόνια πραγματικής κράτησης.

πηγη: www.madata.gr