Χάος στο Ειρηνοδικείο από τα άγρια επεισόδια. Αναβλήθηκαν όλες οι δίκες

Χάος στο Ειρηνοδικείο μία ημέρα μετά από τα άγρια επεισόδια που έγιναν ανάμεσα στα ΜΑΤ και ανθρώπους που ήθελαν να ακυρώσουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Οι δίκες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σήμερα αναβλήθηκαν καθώς όταν οι υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες, μπήκαν στον χώρο δεν μπρορούσαν να αναπνεύσουν από τα χημικά.

Είναι άγνωστο αν θα γίγνουν οι δίκες αύριο ή θα ακυρωθούν πάλι καθώς η οσμή από τα χημικά είναι πάρα πολύ έντονη.

Επίσης υπάρχει η πληροφορία πως η πρέοδρος του ειρηνοδικείου θα απαιτήσει να σταματήσουν να γίνονται πλειστηριασμοί στον χώρο από την στιγμή που δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα ώστε να αποφευχθούν τα χθεσινά επεισόδια.

Το χρονικό των επεισοδίων

Σκηνές… απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν χθες, Τετάρτη, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, στην επίσημη πρώτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τις «ευλογίες» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μέλη συλλογικοτήτων, όπως το κίνημα «Δεν Πληρώνω», αλλά και στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και της Πλεύσης Ελευθερίας, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο με σκοπό να «φρενάρουν» τη δημοπράτηση -με φυσικό τρόπο- περί των 29 ακινήτων, συγκρούστηκαν σφόδρα με δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες είχαν αναλάβει την περιφρούρηση.

Οι τελευταίες, μάλιστα, προχώρησαν σε ρίψη χημικών εντός του Ειρηνοδικείου, με συνέπεια κάποιοι από τους διαδηλωτές να διακομιστούν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επεισόδια -αν και μικρότερης έντασης- σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων της πόλης ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, προκειμένου να εισέλθουν αρχικά στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου επί της οδού Αριστοτέλους και στη συνέχεια στο γραφείο της προέδρου του, Ιωάννας Μπιλίση – Χρουσαλά.

Η παρουσία των ΜΑΤ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα των συμβολαιογράφων που υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να άρουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς. Το αμέσως επόμενο αίτημά τους, ωστόσο, ήτοι η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους εμποδίζουν τη διενέργεια δημοπρασιών, έμεινε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι, στα χαρτιά. Το χάος, πάντως, που προκλήθηκε δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 29 που είχαν προγραμματιστεί πραγματοποιήθηκαν τελικά οι 20, ενώ πλειοδότες υπήρξαν για τους 12.

Οσον αφορά στην ηλεκτρονική διαδικασία, η μεζονέτα στα βόρεια προάστια δεν συγκέντρωσε… κλικς, γεγονός που τραπεζικά στελέχη αποδίδουν στην έλλειψη χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι επενδυτές.

«Οι συμβολαιογράφοι έλαβαν απόφαση να αναστείλουν την αποχή μόλις λίγα 24ωρα πριν εκκινήσει η διαδικασία των e-πλειστηριασμών, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως το ίδιο θα συμβεί και την προσεχή Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, μιας και ο Σύλλογος αποφασίζει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο ακίνητο αφορούσε σε δάνειο το οποίο βρισκόταν σε οριστική καθυστέρηση ήδη από τις αρχές του 2013, με τον ιδιοκτήτη να αγνοεί τις όποιες κρούσεις για τυχόν διευθέτηση των οφειλομένων.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τα χημικά στο Ειρηνοδικείο

Επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης τραυματίστηκαν, με τον έναν εξ’ αυτών πιο σοβαρά, καθώς δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ του εκτόξευσαν και ένα κράνος στο πρόσωπο.

Η χρήση χημικών σε κλειστό χώρο, με τα όποια αποτελέσματα θα μπορούσε να επιφέρει στους συγκεντρωμένους που δεν είχαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συλλογικοτήτων που ήταν στο σημείο.

Από την ΕΛ.ΑΣ ξεκαθαρίζουν πάντως πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η διάθεση χρήσης χημικών κατά των συγκεντρωμένων. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση αισθανόμενοι απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς βρέθηκαν να δέχονται αντικείμενα και επιθέσεις απο τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους απωθήσουν».

Καταγγέλλουν ότι βγήκαν «στο σφυρί» και πρώτες κατοικίες κάτω από 100.000 ευρώ

Τα αδέλφια Ηλίας και Λεωνίδας Παπαδόπουλος που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Έπεσε το ξύλο της αρκούδας, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένες μύτες, ανέφεραν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω».

«Οι 5 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στην αίθουσα και υπό τα δακρυγόνα και το ξύλο που έπεφτε έξω έκαναν πλειστηριασμούς, εκ των οποίων και πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να ντρέπονται», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν μια χουντική έμπνευση να μην αφήνει τον κόσμο να μπει στο Ειρηνοδικείο. Να πέφτει το ξύλο της αρκούδας, να έχουμε συναγωνιστές μας στο νοσοκομείο, οι οποίοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένες μύτες» είπαν τα μέλη του κινήματος.

 

 

www.madata.gr