Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Λέσβο – Έκαψε 2,5 χιλιάδες στρέμματα

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαος Μπαμπάκος, ανακοινώνοντας ότι τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη δασική πυρκαγιά

Υπό έλεγχο τέθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στη Λέσβο, μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαος Μπαμπάκος, ανακοινώνοντας ότι τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη δασική πυρκαγιά που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε δυο με δυόμισι χιλιάδες στρέμματα, στην περιοχή μεταξύ της γέρας και του Πλωμαρίου.

Μόνο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις μέσα στις καμένες εκτάσεις. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν συνεχώς τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία μαζί με ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ ήλεγξαν τα μέτωπα της φωτιάς, σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Κάποια στιγμή απειλήθηκαν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά με ηρωισμό πυροσβέστες και εθελοντές τα κατάφεραν να περιορίσουν το μέγεθος της καμένης γης» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το μέτωπο της φωτιάς ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας.

Για «ηρωισμό που επέδειξαν όλη τη νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα» και για «αποτελεσματικότητα των χειριστών των δασοπυροσβεστικών αεροπλάνων» μίλησε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

 

Πηγή βίντεο: plomarinews.gr

Tα άλλα μέτωπα

Σε ύφεση, οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, την Τρίτη το μεσημέρι, στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι Σπετσών. Αυτή την ώρα επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 όχημα ΟΤΑ.

Επίσης, σε ύφεση, οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χθες το μεσημέρι, στη συμβολή της λεωφόρου Αναβύσσου με την οδό Παναγούλη. Παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή της 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 5 οχήματα ΟΤΑ και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Ταυτόχρονα, υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, το Ωραίο Ηλείας και το Γεράκι Ηλείας.

Σήμερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαϊας, Έβρου και Κυκλάδων, καθώς και στα νησιά Κρήτη, Σκύρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κύθηρα και Κάρπαθος.

Σαράντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πηγή: protothema.gr