Το ωράριο των καθηγητών και το ΦΠΑ στα νησιά τα εμπόδια για την αξιολόγηση

Την αισιοδοξία της για τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο το βράδυ, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, παρόλο που εκκρεμούν ζητήματα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ αποχωρώντας από τη συνάντηση που έγινε αργά χθες το βράδυ για τα δημοσιονομικά όπου κατά δήλωση της πηγής όλα πήγαν καλά και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2018 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί.

ΦΠΑ στα νησιά

Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση (μέσω της ανασκόπησης δαπανών). Από τα χρήματα αυτά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να διαθέσει τα 80 εκατ. ευρώ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει αύριο Σάββατο πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση για τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτό, καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε.

Οι τροϊκανοί ζητούν αύξηση των ωρών διδασκαλίας και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – «Είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης» απαντά στέλεχος του υπ. Παιδείας – Σήμερα στο Χίλτον ο λογαριασμός για συντάξεις και επιδόματα
Τα… άκουσε από τους Τροικανούς ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου καθώς οι δανειστές κρίνουν ότι οι αποφάσεις του δεν βοηθούν στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για το υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν αύξηση του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σήμερα το ωράριο κλιμακώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τη θέση του εκπαιδευτικού από τις 18 έως τις 24 ώρες με τους θεσμούς να μην είναι ικανοποιημένοι, σύμφωνα με την Καθημερινή, με την πρόσφατη απόφαση Γαβρόγλου για μείωση του αριθμού των μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς προκειμένου έτσι να αυξηθούν οι ημέρες διδασκαλίας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση οι Θεσμοί διαπίστωσαν ότι δεν έχει προχωρήσει ούτε και η αυτοαξιολόγηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται αρνητική στην αύξηση του ωραρίου αν και το Μνημόνιο προέβλεπε ότι αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας δήλωσε, μάλιστα, στην Καθημερινή ότι «είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, μιλά για συμφωνία το Σάββατο

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) με το κουαρτέτο.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε staff level agreement (SLA) το Σάββατο» δήλωσε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους Θεσμούς στο Χίλτον.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φιλικό και οι διαδικασίες κινούνται πολύ γρήγορα. Ανάλογο σκηνικό δεν έχει υπάρξει στα σχεδόν οκτώ χρόνια παρουσίας των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Αν επιτευχθεί συμφωνία το Σαββατοκύριακο ο κύριος Τσακαλώτος  θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, με μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και τα 110 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Μετά τις χθεσινές συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για την δυνατότητα αξιοποίησης δημοσιονομικού χώρου ύψους 320 εκατ. ευρώ το 2018 για κοινωνικές δράσεις (π.χ. για το νέο σύστημα επιδομάτων τέκνων), οι οποίες θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου  και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

10.30 Κοινωνική πρόνοια
11.30 Συντάξεις
12.30 Δημοσιονομική διαχείριση

14.00 Αγορές προϊόντων
15.00 Ιδιωτικοποιήσεις
16:00 Ενέργεια
17:30   Μεταφορές

Ο λογαριασμός 

Παρά την ταχεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου είναι το μοναδικό επώδυνο μέτρο που φαίνεται πως μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σάββατο κατά τον τελικό γύρο.

Καλλιεργούν ελπίδες

Γνωρίζοντας ότι τα σκληρά μέτρα είναι μπροστά η κυβέρνηση καλλιεργεί μέσω διαρροών ελπίδες ότι δεν θα εφαρμοστούν. Το κλίμα όμως από την άλλη πλευρά δεν είναι αντίστοιχο.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να μην εφαρμοστούν οι επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις το 2019.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Βρυξέλλες στερούν αδιαπραγμάτευτες αυτές τις περικοπές κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και το εκλογικό ημερολόγιο της κυβέρνησης καθώς οι μειώσεις 18 ως 22% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2018 και θα αφορούν στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά.

Πέραν αυτών, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν χθες τις πληροφορίες ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τότε η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8600 ευρώ στα 5600 από το 2019 αντί για το 2020. Για το θέμα αυτό πάντως τα ίδια στελέχη εξέφραζαν αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019.

protothema.