Σεισμός Μυτιλήνη: Μία νεκρή, τεράστιες καταστροφές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Μία νεκρή, περισσότεροι από δέκα τραυματίες, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια, αλλά και στο οδικό δίκτυο, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του Πλωμαρίου.
Η σεισμική δόνηση, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και 6,3 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, έγινε αισθητή και στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας, ενώ αναστάτωσε ως και τους κατοίκους της Αττικής, που επίσης ταρακουνήθηκαν.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός, ενώ από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν ήδη καταγραφεί δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, που προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες του νησιού.

Ολοκληρωτική καταστροφή στο χωριό Βρίσα, νεκρή μια 45χρονη
Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου σχεδόν ισοπεδώθηκε το μισό χωριό Βρίσα στα νότια του νησιού, ενώ από τα ερείπια ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα 45 ετών. Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί και νωρίτερα είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.
Το χωριό Βρισά εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.
Το βράδυ στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιείται σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από αύριο το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως και τα κτίρια που ακόμη στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα.
Κάτοικος του χωριού επεσήμανε πως «εννιά στα δέκα παλιά σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες», ενώ οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, στο οποίο έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.