Προσχώρησαν οι 6 στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αντιδράσεις από τα κόμματα

Την προσμέτρηση των θετικών ψήφων τους στην κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησαν οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Προκειμένου να διαλυθεί κάθε αμφισβήτηση ότι υπάρχει η πλειοψηφία για να υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια οι έξι βουλευτές (Παπακώστα, Κουντουρά , Κόκκαλης , Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις και Δανέλλης) έστειλαν επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής ζητώντας εφ’ εξής η ψήφος τους να προσμετράται στην ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα νομοσχέδια τα οποία θα κατατίθενται στη Βουλή.

Οι επιστολές των ανεξάρτητων βουλευτών στον Πρόεδρο της Βουλής

Παρά το γεγονός ότι οι έξι βουλευτές δεν εντάσσονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , ουσιαστικά από σήμερα η κυβερνητική Κ.Ο. θα αριθμεί 151 βουλευτές ώστε να μην τίθεται θέμα αμφισβήτησης ούτε στις επιτροπές ούτε στην Ολομέλεια.

Την επιστολή των 6 βουλευτών διάβασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο προεδρεύων:

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού επικρατείας Χρ. Βερναδάκη στο News 24/7, ο ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 151 θα φανεί στη Βουλή και είπε ότι θα μελετηθεί και το σενάριο προσχώρησης αν χρειαστεί των 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πίεση» δήλωσε, αναφορικά με τις εκλογές, ο υπουργός Επικρατείας και ανέφερε επίσης ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί η διεύρυνση που επιδιώκει το κόμμα.

Την προσχώρηση προανήγγιλε έμμεσα και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μη μου ζητάτε να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία είναι κοντός ψαλμός…».

Μαξίμου: Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνιζαν ότι «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού» επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής:

«Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ: Κοινοβουλευτική ντροπή – Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο

Με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει την προσχώρηση των 6 βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία τονίζοντας ότι «το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο».

Στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται:

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

Πηγές ΝΔ: «Κυβέρνηση – κουρελού» και με τη βούλα

Πηγές της Πειραιώς απαντώντας σε διαρροή του Μαξίμου αναφέρουν τα εξής: “Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση”.

Μαξίμου: Οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα».

Ποτάμι για Δανέλλη: Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχολιάζει την επιστολή του πρώην βουλευτή του κόμματος Σπύρου Δανέλλη, με την οποία ζήτησε να προσμετράται η ψήφος του στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Με τίτλο «Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι», το Ποτάμι αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής ,η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;»

 ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί», σχολίασε στο Twitter ο Παύλος Χρηστίδης, μόλις έγινε γνωστή η προσχώρηση των 6 στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Καμμένος: Μου παίρνουν αντιδημοκρατικά την ΚΟ

Στο μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος επιμένει να μιλά για αντιδημοκρατική προσπάθεια για τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

«Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής γνώριζα την απόφαση του 2013. Αυτή ισχύει μόνο», έγραψε στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Ο κ. Καμμένος έκανε αυτή την ανάρτηση λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Η διατήρηση ή μη της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου. Το θέμα θα διευθετηθεί στην συνέχεια από την Διάσκεψη των Προέδρων, με βάση την μη δεσμευτική εισήγηση του Συμβουλίου.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Καμμένος επί της ουσίας υποστηρίζει ότι οι ΑΝΕΛ δικαιούνται να διατηρήσουν την ΚΟ τους ακόμα κι αν οι πέντε βουλευτές τους δεν εξελέγησαν ως υποψήφιοι της παράταξης – όπως ισχύει στην περίπτωση του Αριστείδη Φωκά. «Η προϋπόθεση εκλογής με το ίδιο κόμμα και συνεπώς η ίδια ιδεολογική βάση των βουλευτών που συνθέτουν μία ΚΟ πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα μόνο κατά την πρώτη φάση συγκρότησης της Κ.Ο που είναι και κοντά στις εκλογές και τη λαϊκή εντολή», αναφέρει ο κ. Καμμένος στο υπόμνημα. «Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας ΚΟ» θα αποτελούσε «ανεπίτρεπτη κατηγοριοποίηση ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών», καταλήγει.

 

madata