ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 νέων στο Δημόσιο – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με γενικό έγγραφο του ΟΑΕΔ δίνονται οδηγίες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Στόχος του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας.

Εμπλεκόμενοι Φορείς

Ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του προγράμματος, όπως και για την καταβολή των αμοιβών στους ωφελούμενους, των ασφαλιστικών εισφορών και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών στους Φορείς Υποδοχής.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, ούτε η συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους.

Ως Φορείς Υποδοχής ή και Υπηρεσίες Τοποθέτησης, ορίζονται τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας και οι εποπτευόμενοι από τα ανωτέρω Δημόσιοι Φορείς.

Επιλέξιμες δαπάνες

Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης, θα καλύπτει:
– Τις ακαθάριστες αποδοχές (εισφορές ασφαλισμένου και καθαρές αμοιβές) των ωφελούμενων που απασχολούνται στο Φορέα Υποδοχής ή και Υπηρεσία Τοποθέτησης
– Τις ασφαλιστικές-εργοδοτικές εισφορές του Φορέα Υποδοχής ή και της Υπηρεσίας Τοποθέτησης
– Τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών

Εκτός από τις παραπάνω δαπάνες, καμία άλλη παροχή, αποζημίωση ή ενίσχυση προς τους ωφελούμενους, δεν είναι επιλέξιμη από τον ΟΑΕΔ και τους Φορείς Υποδοχής ή και Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως για παράδειγμα η αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση.

Για την απασχόληση των ωφελούμενων, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και οι κείμενες διατάξεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.

Οριστικοί πίνακες κατάταξης

Στις 21/01/2019, στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, αναρτήθηκε ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων, που περιλαμβάνει τους ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών, που θα εργαστούν για 12 μήνες με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση, στους Φορείς Υποδοχής ή και Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της ανωτέρω Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι ωφελούμενοι που έχουν επιλεγεί, καλούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να παραλάβουν συστατικό σημείωμα τοποθέτησης.

cnn