Μαθαίνοντας στα παιδιά πως να διαχειρίζονται τα χρήματα

Οι γονείς ρωτούν συχνά πότε πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους την αξία των χρημάτων. Η απάντηση βρίσκεται σε μία λέξη – χθες. Θέλετε να φέρετε σε επαφή τα παιδιά σας με τα οικονομικά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πόσο νωρίς; Πολύ. Από τη στιγμή που θα μπορούν να υπολογίσουν, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν την κατανόηση της έννοιας του χρήματος. Ακόμα κι αν δεν τους δώσετε χρήματα να ξοδέψουν σε αυτή τη νεαρή ηλικία, μπορείτε να τους μιλήσετε για τα χρήματα, την διαδικασία αγοράς ενός προϊόντος και την σύγκριση του με κάποιο άλλο, τον προϋπολογισμό σε απλούς όρους.

Στην προσχολική ηλικία: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, στο βαθμό που μπορούν να τα δουν και να τα αγγίξουν. Ξέρουν διαισθητικά ότι τα χρήματα είναι ένας τρόπος να πάρουν αυτό που θέλουν. Και μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το τι θα αγοράσουν, αρκεί να τους δίνεται περιορισμένος αριθμός επιλογών. Αλλά σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα.

Στο δημοτικό: Οι μαθητές του δημοτικού γνωρίζουν τι είναι τα χρήματα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν την ακριβή σημασία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να δείχνουν σημάδια που μοιάζουν με τις συνήθειες εξόδων των γονιών τους, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες καταστάσεις και παραδείγματα για να τους βοηθήσουν να μάθουν για τα χρήματα. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι μπορούν να αποταμιεύουν για να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο εφόσον ο χρόνος εξοικονόμησης δεν θα διαρκέσει πολύ.

Στο γυμνάσιο: Τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα χρήματα, διότι προσπαθούν να πάρουν έγκριση για τα πράγματα που μπορούν να αγοράσουν. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι όλο και πιο ικανοί πλέον να αποταμιεύσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επίσης κατανοούν την έννοια του να πληρώνεσαι για μια δουλειά και αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους για να κερδίσουν χρήματα. Μπορούν να εφαρμόσουν τις μαθηματικές τους ικανότητες σε θέματα χρημάτων.

Στην εφηβεία: Οι έφηβοι στην αρχή επιθυμούν την οικονομική τους ανεξαρτησία για να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και είναι πιθανόν να αρχίσουν να δείχνουν δυσαρέσκεια για το εισόδημα της οικογένειας. Μην ανησυχείτε, αυτή η κρίση θα περάσει. Σε αυτή την ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για εκείνους να δανειστούν χρήματα από τους φίλους τους και να επιθυμούν να ξεκινήσουν τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Είναι σε θέση να αρχίσουν την εξοικονόμηση για μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια για την τοποθέτηση ορίων.

Στη μέση και ύστερη εφηβεία: Οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και στρέφονται συχνά προς τα χρήματα για να τους βοηθήσουν στην επίλυση των ανασφαλειών τους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσετε τη διδασκαλία στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται πιστωτικές κάρτες και να τους αφήσετε να κατανοήσουν τις συνέπειες των καλών και των κακών αποφάσεων. Όσο νομίζουν ότι αξίζουν πλήρη οικονομική ανεξαρτησία, έχουν ακόμη ανάγκη από την καθοδήγησή σας, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ.

Πηγή:  education.com