Μάνδρα: Εντοπίστηκε ο ένας από τους αγνοούμενους. 21 τα θύματα της τραγωδίας

Έντοπίστηκε  λίγο μετά τις 8 σήμερα το πρωί ο ένας από τους δύο αγνοούμενους από τη θεομηνία που έπληξε τη δυτική Αττική, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της σε 21.

Η σορός του άνδρα, του οποίου τα στοιχεία ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, βρέθηκε στο περιβάλλοντα χώρο του αμαξοσοστασίου του δήμου Μάνδρας, εκεί που το περασμένο Σάββατο είχε βρεθεί ακόμα μία σορός.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων έχουν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό τα τελευταία 24ωρα.

Το σημείο έχει καλυφθεί πλήρως με τόνους λάσπης και φερτών υλικών, καθώς βρίσκεται πάνω στο ρέμα, από το οποίο πέρασε ο κύριος όγκος του νερού προτού κατακλύσει την πόλη της Μάνδρας.

Στο σημείο βρίσκονται ανελλιπώς οι συγγενείς των δύο αγνοουμένων, συμβάλλοντας και οι ίδιοι στις έρευνες. Πλέον, κάποιοι από αυτούς έχουν να κάνουν το βαρύ έργο της αναγνώρισης, αλλά και να ανακουφιστούν, βάζοντας τέλος στην αγωνία για τους ανθρώπους τους.

Πιθανολογείται πως πρόκειται για τον οδηγό φορτηγού, από το όχημα του οποίου χθες είχαν εντοπιστεί η πινακίδα κυκλοφορίας και αντικείμενα από την καμπίνα, στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το σημείο που παρασύρθηκε από το ρέμα.

Αγνοούμενοι είναι ο 30χρονος οδηγός φορτηγού Σωτήρης Πίνης και ο επίσης οδηγός Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Ο πατέρας του 30χρονου αγνοούμενου Σωτήρη Πίνη έψαχνε ακούραστα το παιδί του. Ο ίδιος κατάφερε χτες το απόγευμα να βρει τη πινακίδα της νταλίκας που οδηγούσε ο γιος του, κομμάτια από το εσωτερικό της νταλίκας, το φακό και το ασύρματο του 30χρονου παιδιού του, ενάμισι χιλιόμετρο από το σημείο που τον είχε χτυπήσει ο χείμαρρος.

Λίγα μέτρα πιο κάτω οι συγγενείς του κυνηγού Χρήστου Γεωργακόπουλου ψάχνουν κι εκείνοι ανάμεσα σε τόνους μπάζα, ένα σημάδι για το δικό τους άνθρωπο. Ελπίζουν ότι θα δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και το δράμα που ζουν. Ο άνδρας είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας με καταγωγή από το Σανταμέρι Αχαΐας και είχε πάει στο βουνό για να κυνηγήσει. Μέχρι και χθες αργά το  βράδυ όταν και ολοκληρώθηκαν οι έρευνες δεν είχε εντοπιστεί.

Χθες ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων, η τελευταία πράξη του δράματος που δείχνει να μην έχει τέλος. Τρεις από τους ηλικιωμένους και ο νεαρός πατέρας δύο παιδιών οδηγήθηκαν στην τελευταία τους «κατοικία».

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της περιοχής που είδαν τις περιουσίες και όλα τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται κάτω από τόνους λάσπης.

Δεκάδες είναι οι φορείς και οι απλοί πολίτες που σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια στη Μάνδρα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και κουβέρτες.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στη Δ. Αττική – Ζημιές σε 1.184 κτίρια

Στις 1.573 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και την Ελευσίνα από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Βάσει των αυτοψιών μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, 1.184 κτίρια έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.261 αυτοψίες συνολικά. Τα 897 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα: 709 κατοικίες, 91 επαγγελματικοί χώροι, 7 δημόσια κτήρια και 90 αποθήκες – υπόγεια.

Στον Δήμο Μεγαρέων (Δ.Ε. Μεγαρέων) και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν συνολικά 302 αυτοψίες.

Τα 287 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 180 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 69 αποθήκες – υπόγεια.

Διενεργήθηκαν επιπλέον 10 αυτοψίες στην περιοχή της Ελευσίνας.

Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες

Χθς κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών για τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Με την υπόψη τροπολογία χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των ειδικότερα αναφερομένων, κηρυχθεισών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιοχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ορίζεται η ανωτέρω εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπο που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ να κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Προβλέπεται επίσης, ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται κα δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ.

Το έξτρα ποσό των 5.000 ευρώ σε κάθε σπίτι που έχει υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και το έξτρα ποσό των 8.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση που έχει πληγεί θα δοθεί στις εξής περιοχές:

Δυτική Αττική (Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμος)

Σύμη

Σαμοθράκη

Αγιά Λάρισας

Τέμπη

Τρίκαλα

Kαλαμπάκα

Φαρκαδόνα

Πύλη Τρικάλων

Παραλία Κατερίνης

Χανιά

Πλατανιάς Χανίων

Αποκόρωνας Χανίων

Κέρκυρα

Παράλληλα, θα δοθούν και οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται από τον νόμο, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας

500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου

300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης

60 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση κατοικίας

40 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση επαγγαλματικού χώρου

20 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση αποθήκης

 

πηγη: www.madata.gr