Επίσκεψη Ερντογάν: Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, χαμηλότεροι τόνοι στο δείπνο

Στη Θράκη, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον – και η αγωνία – της ελληνικής πλευράς μετά την επεισοδιακή και γεμάτη πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Αν και στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κυριάρχησαν οι αβρότητες και υπήρξε εμφανής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση στην Αθήνα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός ως προς το χαρακτήρα που σκοπεύει να δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος σ την περιοδεία του εκεί.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στη Θράκη είναι περιορισμένο, αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι η επίσκεψη σε ένα τζαμί και μια κλειστή συγκέντρωση με μειονοτικούς σε ένα ξενοδοχείο. Τίποτε ωστόσο δεν αποκλείει, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Κομοτηνή να προσλάβει χαρακτήρα ρωμαϊκού θριάμβου (καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από τους ακραίους μειονοτικούς κύκλους) ενώ μετά τις εντάσεις της πρώτης ημέρας, κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, ότι ο κ. Ερντογάν θα παραμείνει στο συμφωνημένο πλαίσιο που δεν προβλέπει δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος άλλωστε, στις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε κατά τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έβαλε τη μειονότητα στο επίκεντρο, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των θρησκευτικών και κοινωνικών της δικαιωμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΙ την προηγουμένη της άφιξης του και στην οποία έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης προδιέγραψε και τον συγκρουσιακό χαρακτήρα που προσέλαβε η επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει και τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται. Κατά παράβαση κάθε πρωτοκόλλου, αυτό που ακολούθησε ήταν ένα πρωτοφανές διπλωματικό πινγκ-πόνγκ, με τον κ. Ερντογάν να ξεδιπλώνει στο προεδρικό όλο το εύρος των διεκδικήσεων της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και να θέτει απροκάλυπτα θέμα μειονότητας, ενώ ο κ. Παυλόπουλος του απάντησε αυστηρά για το τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Η ένταση είχε συνέχεια και κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου ωστόσο ο κ. Ερντογάν προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας», επέμεινε ωστόσο πως υπάρχουν θέματα στην Δυτική Θράκη. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ευαισθησία της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα , στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων έναντι των Ελλήνων πολιτών είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι διμερές».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στον κ. Ερντογάν και για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας πως αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». Στη συνέχεια έθεσε το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, ζητώντας τον τερματισμό της, ενώ ξεκαθάερισε, σε ότι αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, πως οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές καθώς στην Ελλάδα ισχύει η διάκριση των εξουσιών. Σε ότι αφορά το κυπριακό, το οποίο έθεσε ο κ. Ερντογάν προχωρώντας μάλιστα και σε επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Και η κοινή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και λεκτικές αψιμαχίες. Ωστόσο στις συζητήσεις υπήρξαν και κάποια θετικά αποτελέσματα όπως η συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών και με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα.

Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Τέλος από ελληνικής πλευράς υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το χρονικό της πρώτης ημέρας Ερντογάν στην Αθήνα

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, αρκεί να έχουμε την θέληση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, που πραγματοποιείται 65 ολόκληρα χρόνια μετά από την προηγούμενη, να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και στην προοπτική των Λαών μας, γιατί -όπως σημείωσε- έχουμε όχι μόνο την βούληση αλλά και το ιστορικό παρελθόν, το οποίο μπορεί να μας διδάξει.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι στο χέρι μας να αποτελέσει αυτή η επίσκεψη αφετηρία μ

ιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και συγχρόνως τη βούληση να προχωρήσουν και να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και κυρίως εμπιστοσύνης. Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτή την εποχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πάνω σε αυτά, που φαινομενικά μας διχάζουν μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας και προσθέτοντας ότι οι Λαοί μας σε αυτή την δύσκολη εποχή έχουν περάσει πολλά, ιδίως από έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του, τις ζούμε καθημερινά.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Πρόεδρος προσθέτοντας «γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί, είναι το μέλλον του Τουρκικού Κράτους και ιδίως, του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να αποκτήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάλεσε και την Τουρκική πλευρά να επιδείξει την βούληση που χρειάζεται για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και κατέληξε με μια ευχή προς τον Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την αντιφώνησή του ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική ανοικοδόμηση του μέλλοντος με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ευρύτερη περιοχή.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά πεδία, αναφέροντας την Οικονομία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, στάθηκε ιδιαίτερα στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν.

Στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε πολύτιμη την στήριξη της Ελλάδας και ευχαρίστησε γι’αυτό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του κ. Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την σύζυγό του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε στις συνομιλίες, αρκετά μέλη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία.

 

www.madata.gr