Εθνικό πένθος στην Ιταλία: Σε έκτακτη ανάγκη για έναν χρόνο η Γένοβα

Στους 39 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι στον αυτοκινητόδρομο Α10 έξω από τη Γένοβα. Οι περισσότεροι βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Η ιταλική κυβέρνηση θα κηρύξει εθνικό πένθος μετά την τραγωδία της Γένοβας, όπου κατέρρευσε μέρος οδογέφυρας του αυτοκινητόδρομου A 10. Την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάννι Τότι, ζήτησε την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ιδίως λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, επίσης, πριν από λίγο επιβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ακύρωση της ανάθεσης εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην ιδιωτική εταιρία Atlantia, του ομίλου Μπενετόν.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους ρυθμούς της δικαιοσύνης», είπε ο Κόντε. Παράλληλα τόνισε ότι η πόλη της Γένοβας θα κηρυχθεί για δώδεκα μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει ειδικό επίτροπο που θα ελέγχει τα έργα ανοικοδόμησης.

«Για την νέα ανάθεση εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων, η κυβέρνηση θα ορίσει σαφώς πιο αυστηρούς κανόνες», τόνισε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του οδηγού φορτηγού που γλίτωσε από θαύμα καθώς σταμάτησε λίγα μέτρα από το σημείο όπου η γέφυρα κόπηκε στα δύο.

«Είδα τον δρόμο να καταρρέει, με όλα τα αυτοκίνητα μπροστά μου», είπε στους διασώστες. Ο 37χρονος είναι πατέρας, με το όνομά του να φέρει τα αρχικά FL. Ο ίδιος επέστρεφε από μια παράδοση σε ένα παντοπωλείο και ταξίδευε από τη Σαβόνα στη Γένοβα. Βρισκόταν στη μία από τις δύο λωρίδες με κατεύθυνση το Λεβάντε.

Λίγο νωρίτερα, τον προσπέρασε ένα αυτοκίνητο, που μπήκε μπροστά του. Όπως εξήγησε έβρεχε πολύ και δεν μπορούσες να τρέξεις. Όταν με προσπέρασε το αυτοκίνητο, μείωσα ταχύτητα για να κρατήσω απόσταση, αφού ήταν αδύνατον να φρενάρω με τη βροχή και η ορατότητα ήταν περιορισμένη».

«Τα πάντα γύρω μου άρχισαν να τρέμουν»

Τότε ήταν που η γέφυρα άρχισε να καταρρέει. «Τα πάντα γύρω μου άρχισαν να τρέμουν. Το αυτοκίνητο μπροστά μου εξαφανίστηκε. Ήταν λες και είχε χαθεί μέσα στα σύννεφα. Κοίταξα ψηλά και είδα τη γέφυρα να πέφτει. Φρέναρα. Κάρφωσα τα πόδια μου στα φρένα για να σταματήσει το φορτηγό», ανέφερε.

«Ενστικτωδώς, όταν είδα το κενό μπροστά μου, έβαλα όπισθεν, σαν να προσπαθούσα να ξεφύγω από αυτή την κόλαση», πρόσθεσε.

Ο 387χρονος κατάφερε να διανύσει 12 μέτρα με την όπισθεν. «Κατάλαβα πως όλα είχαν καταρρεύσει, πως έπρεπε να ξεφύγω. Πετάχτηκα έξω από το φορτηγό και άρχισα να τρέχω. Έβρεχε καταρρακτωδώς. Είδα κι άλλους οδηγούς και τους είπα να φύγουν αμέσως», είπε στους διασώστες.

Ωστόσο, άλλοι συνάνθρωποί τους δεν ήταν τόσο τυχεροί. Στα 39 θύματα τα τρία είναι παιδιά.

Ανάμεσα στα θύματα είναι ο 32χρονος Αλμπέρτο Φανφάνι, αναισθησιολόγος που είχε καταγωγή από τη Φλωρεντία,

Μαζί του σκοτώθηκε η μνηστή του Μάρτα Ντανίσι, 29 χρονών. Το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρευτεί τον επόμενο χρόνο.

Ο σεφ Χουάν Κάρλος Παστένες, 64 ετών μαζί με τη σύζυγό του Νόρα Ριβέρα, με καταγωγή από τη Χιλή, που είχαν επιλέξει να ζουν στην Ιταλία τα 30 τελευταία χρόνια σκοτώθηκαν στο δυστύχημα μαζί με τον φίλο τους Χουάν Φιγκουερόα από τη Χιλή, 60 ετών που επίσης ζούσε αρκετά χρόνια στην Ιταλία

Η Στέλα Μπότσια, 24 ετών σκοτώθηκε μαζί με τον σύντροφό της από τη Δομινικανή Δημοκρατία, Κάρλος Χεσούς Τρούλιο, 23 ετών. Το ζευγάρι επέστρεφε από τις διακοπές του.

madata