Δύο γυναίκες στο τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας

Ποιο είναι το κόμμα DUP που συμμαχεί η Μέι

 

Την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση ζήτησε χθες από τη βασίλισσα Ελισάβετ η Τερέζα Μέι που έχασε την αυτοδυναμία στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.

Η Τερέζα Μέι κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος. Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις. Η Foster έγινε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας το 2016 και ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.

«Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το συντηρητικό DUP τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Tάσσεται επίσης κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και κατά των αμβλώσεων, οι οποίες είναι παράνομες στην Βόρειο Ιρλανδία, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

 

Πηγή: newsbeast.gr